( blackluck | 2019. 12. 10., k – 19:36 )

Párhuzamos boot: az valtozo hogy mikor mi szamit kritikus egysegnek egy rendszerben, hogy olyan esetben jo-e ha megis elindul a rendszer vagy belehal inkabb es bele kell rugni manualisan inkabb, lehet jo is meg rossz is.
Process-managing: Altalad linkelt wiki gyujto oldalon is azt emlitik, hogy nem biztos hogy jo az a megkozelites ha ottmarad a process, de linket megnezve is irjak hogy atalltak default-ban arra, de ez futasidoben is parameterezheto dolog attol.
Loggolás: Sok rendszer attol melle rakja rsyslog/syslog-ng-t igy hagyomanyos logolas meg marad mellette, nekem amugy jobban tetszik sok esetben journalctl, konnyebben keresheto (intervallum, melyik service stb.), aktualis dmesg logok is benne vannak, van by default bekapcsolt rotalas es max meretek feletti torles hogy nem zabalja el a helyet.
Konfigurálhatóság: Nagyon-nagyon sok dolgot lehet benne konfigolni, ha tenyleg komolyabb dolgokat kell benne beallitani akkor utana kell nezni hogy is kell parameterezni mert rengeteg lehetoseg van benne, de azt nem tekintem jobbnak a tobbiben ha lehetoseg nincs meg bennuk erre. Cserebe csinalhatok custom service unit file-t annelkul hogy aggodni kellene csomagfrissites felulirja, vagy nem kell lecserelnem a gyari unit file-t de atadhatok neki pl limitnofile parametert adott rendszeren, de csinalhatok konnyen tobb peldanyos verziot a unit file-bol stb.
Hordozhatóság: Erre szoktam emliteni azt az eloadast ahol freebsd fejleszto fejtegeti (sok minden mast is emlitve), hogy kb irigykedik a linux cgroup-okra (aminek hianya egyebek mellett korlatozza a systemd portolhatosagot pl bsd-re) es inkabb haladni kellene a korral.
Sebesség: Ez az erv eddig meg nem maradt meg bennem vagy nem jott szembe, konkretan ez mit takar, miben lassabb, 1-1 process inditas vagy mire gondolsz?
Kódminőség, Stabilitás: Sokkal komplexebb, nyilvan sokkal tobb hiba is lesz benne, amit csak fokoz hogy legtobb nagy linuxnal kb az lett a default igy tobben is hasznaljak, ezert bug-ok is jobban vannak amikkel foglalkozni kell.

Systemd azert is terjedt el ennyire szerintem, mert sok olyan problemara ad egyseges es konnyen hasznalhato megoldast amire egyebkent egyedi scriptek meg takolasok szulettek csak. Az se jo megoldas ugyanakkor, hogy mindennek kezeleset bele akarjak tenni, amig azok nem kikerulhetok addig elfogadhato kompromisszum lehet. Idovel meg talan atalakul ez valami olyan formaban, hogy teszem azt kivalaszthato lesz systemd-minimal, systemd-standard, systemd-full valtozatokbol mit akarunk hasznalni, nyilvan lesz olyan csomag aminek fuggosege a standard de ez a jovo zeneje.