( asch | 2019. 12. 09., h - 12:46 )

Szerkesztve: 2019. 12. 09., h - 12:50

Én úgy gondolkodom, hogy a _core_ működés mindenképpen drótos legyen, és lehetőleg mikrovezérlő alapú, ne PC! Simán a megbízhatóság miatt.

Maximum efelett legyen egy plusz réteg a távvezérlés.

Nem tudom, ilyet találsz-e készen, vagy csak építeni lehet. Nálam ez van:

 * Soros buszon van két termosztát a két szinten külön, amin van egy hőmérő, kijelző és gombok: be lehet állítani, hogy hány fok legyen, és periodikusan küldi a mért értéket a központnak. Van egy külső hőmérő is ezen a buszon, de azt egyelőre csak loggolom és kijelzem, nem része a szabályzásnak.

 * A kazán előremenő hőmérsékletét sajnos nem tudom automatikusan vezérelni, időnként kézzel állítom a logok alapján - a felfűtés meredekségén - látszik, ha melegebbre/hidegebbre kell/lehet venni.

 * A központban van egy Controllino (AVR mikrovezérlő alapú PLC-szerű doboz), ami kapcsolgatja a két fűtéskört, és van rajta egy Ethernet port is, amin keresztül TCP-n elérhető.

 * A TCP-re fogok írni egy mini protokollt, amin keresztül állítható a cél hőmérséklet szintenként. (egyelőre csak a pillanatnyi értékeket lekérdezni lehet, és ezeket loggolom) Ez védett lenne, hogy 7 fok alá és 25 fok fölé ne lehessen állítani távolról, tehát nagy bajt ne lehessen csinálni ezen keresztül, csak kellemetlenséget. Viszont titkosítással nem védett ez a port, ezért semmiképp sem lehet közvetlenül elérhető.

 * A TCP hálózat, vagy a PC hibája esetén a mikrovezérlő alapú rendszer stabilan működik tovább. Érzésem szerint a leggyengébb láncszem a tápegység lesz, azt tartom legvalószínűbbnek, hogy tönkre tud menni, abból minőségit kell venni.

 * Hátránya, hogy ha tönkremegy senki nem tud hozzányúlni. Ha meghalok, akkor szakembert kell hívni, aki az egészet kicseréli valami standardra. Az már nem az én bajom lesz :-)

 * Ha távolról elérhetőre akarnám csinálni, akkor egy kétportos mini PC-re (pl Raspberry plusz egy USB-s Ethernet porttal) tennék fel egy kis webes programot, amin keresztül vezérelni lehet a Controllino beállításait. A Controllino Ethernet portját kívülről nem tenném elérhetővé, csak ezen a gateway-en keresztül. <- Ilyet majd akkor tervezek csak, ha nyaralóba is beépítem ezt a rendszert, otthonra felesleges a távvezérlés egyelőre.

 

Így elég megbízható rendszert lehet építeni, és kellően nehézzé válik a kémkedés és a károkozás is.