( uid_2716 | 2019. 12. 08., v – 15:16 )

Munkahelyi levelezésre használom. 100-nál több folderben több mint 1 millió 180 ezer üzenetet kezelek vele. A leveleket egy a laptop-on futó Dovecot szerver őrzi, melyhez a Thunderbird gépen belüli IMAP kapcsolatot létesít. A $HOME/Maildir mérete 17GB (--apparent-size használatával 14GB).

A távoli ("igazi") IMAP szerver (ami nem GMail) és a helyi Maildir között az offlineimap szinkronizál (kollégáim közül többen már váltottak mbsync-re). A Maildir-emet a recoll programmal indexelem teljesszöveges ill. metaadat-alapú keresésre (a recoll a Xapian adatbáziskezelőt használja belül), több folder-struktúrára (tehát több indexre) szétbontva. Az indexek összmérete 27GB.

A $HOME/.thunderbird mérete 732MB. Ebből kb. 650MB megy a *.msf file-okra, a maradék a naptárakhoz (Google Calendar + Lightning plugin) meg egyéb Thunderbird belsőségekhez kapcsolódik.

A munkám mondhatni teljes mértékben az email köré szerveződik, így megéri az egyik SSD-n ennyi helyet rászánni a levelezésre. (A megadott számok 9 év termése, és azt is tartalmazzák, hogy folyamatosan fel vagyok iratkozva levelezőlistáknak egy jókora (lassan változó) halmazára.) A fenti megoldással offline is tudok levelekkel dolgozni, és gyors a levelek megnyitása. A keresés recoll-lal villámgyors.