( nagy_peter | 2019. 12. 07., szo – 13:51 )

Robotic Assembly for I-PEX Connectors:

Azon felül, hogy mint már előttem írták, ez jó nagy fém csatlakozó, attól kezdve, hogy megfogta a kábelt, 20 másodperc kell neki, hogy a helyére tegye.
Ugyanezzel a tipikus kínai munkás ~2 másodperc alatt végez. Ahhoz, hogy adott idő alatt ezzel a robottal ugyanannyi telefont gyárts, mint kínaival, 10-szer anyni robot kell, mint ember. A kínai 1-2 százezer forintért egy évig dolgozik ezzel a sebességgel, amit 10 darab több millióba kerülő robot tud. 

Ezzel nyereségesen egy amerikai jól fizetett összeszerelő munkást sem lehet kiváltani, ha csak nem tudjuk, hogy erre a munkára minimum 2-3 évig szükségünk lesz változatlan formában, és elég nagy mennyiségben. Különben drágább a robotok felügyeletével megbízott mérnök, mint néhány betanított munkás, hiszen a robotot is kell karbantartani, áramot fogyaszt, minden új munkafolyamatra fel kell programozni.

Idővel biztosan eljutunk arra a szintre, amikor a robot már elég ügyes lesz ahhoz, hogy ezt a folyamatot nyereségesen rá lehessen bízni, de a mai gépek szerintem még nincsenek azon a szinten.