( Andrei | 2019. 12. 05., cs - 11:49 )

Ebben igazat adok. Annak ellenere, hogy tobbnyire en is nemet cuccoknal kotok ki egesz mas okokbol.

Sajnos az van, hogy a nemetek nagyon gyakran egyszeruen nem gyartanak beleposzintu cuccokat (vagy ordas dragan, amit aztan senki nem vesz meg). Tehat ennel a peldanal maradva: nemigen talalsz nemet kazant 200-300k kozott (esetleg par olcsobb Bosch cuccot, de az igazabol talan atcimkezett Junkers kazan eshat nem a "legelesebb kes a fiokban"). Nyilvan az olcso cuccok gyakrabban romlanak el, mivel a gyartasnal az olcsobb technologia fele mennek el (pl. rozsdamentes acel tartaly vs. horganyzott acel tartaly, olcsobb elektronika, kevesbe robosztus gyujtoszerkezet). Tehat azt fogod latni, hogy a sok meghibasodott kazan az francia (Ariston, Saunier-Duvall) vagy olasz (Ferolli, Beretta, Immergas) gyartmany. 

Az meg, hogy egy 500k-s nemet kazan neadjisten atlagban kevesebbet szopat, mint egy 250k-s Ariston, az meg nem fair osszehasonlitas. Es meg az is hozzatartozik a dologhoz, hogy a karbantartasi koltsegek is jo esetben a nemet kazanoknal nagyobbak.

Eshat hallani olyanrol is, hogy a "premium" nemet gyartok termekeiben is feltunedezett az utobbi idoben 1-2 hajmeresztoen szar vezerlopanel...