( Andrei | 2019. 12. 04., sze - 22:02 )

Sajnos ez a gazkazan tema elegge korbe van veve olyanokkal, akik nagyon lehuzosok, es jol kihasznaljak az informaciofolenyt, vagy a torvenyi kereteket. Egyfelol a kemenyedet is engedelyeztetni kell illetve a kazancseret is le kell papirozni valami sohivatalban. Valoszinuleg akkor jarsz jol, ha egy olyan vallalkozoval csinaltatod meg a cseret, amelyik az egesz folyamatot kezben tartja.

En 12. keruletben laktam alberletben, kazancsere kemenybelelessel egyutt 1 nap alatt tortent meg a megfelelo vallalkozot valasztva. Az arak sokmindentol fuggnek kondenzacios kazant 250k-1M kozott talalsz mindenfelet, a kemenybeleles (felteve, hogy lehetseges) saccra olyan 30k/meter (ha alul laksz egy sokemeletes hazban az szopas). Plusz lesz meg papirmunka, kenopenz, stb. En azt mondom, hogy 700-750k kornyeken meg szerencses csillagzat (felso szint, no komplikacio a kemennyel, olcso kazan, egyszerusitett gazkeszulekcsere) alatt is nehez lehet meguszni.

Valoban vannak matuzsalemi kort megelo Buderus, Wiesmann, Vaillant, ... kazanok, de arra fel kell keszulni, hogyha megis dob a cucc egy hatast, egyszeruen nem lehet hozzajuk alkatreszt keresni talalni gyorsan. Nem csak Magyarorszagon hanem seholsem, mert a gyartok mar nem tamogatjak, a kereskedok meg minek tartanak raktaron....

A matek viszonylag egyszeru: az a mondas, hogy a kondenzacios kazan kb. 20-30%-al csokkenti a fogyasztast. Ha ez igaz, akkor eleg konnyen ki tudod szamolni, hogy mennyi ido alatt terul meg a befektetesed. Vannak meg egyeb szempontok is: a kondenzacios kazan valoszinuleg csendesebb lesz es kulturaltabban jar majd, mint a regi cuccok, viszont a karbantartasi igenye nagyobb. Mivel neked a Buderus mar problemazik, ezert en nem gondolkodnek. En az a fajta vagyok, aki 1 napig sem szeret futes es melegviz nelkul lenni, plane atallni fatuzelesre. Masnak masok az elvarasai.

Sajnos szakit/vallalkozot talalni nehez, plane az evnek ebben a szakaban, mindenkinel ilyenkor bukik ki a kazanok osszes problemaja. Szoval lehet, hogy egy csomo ember azt mondja, hogyha felhivod, hogy majd tud jonni aprilisban, de azert erdemes probalkozni. Az en ominozus esetemnel szoltunk december 20 kornyeken a foberlonek, hogy elszarodott a regi kazan, es sikerult szereznie egy jo csapatot, akik talan januar 6 kornyeken szepen meg is csinaltak mindent egy nap alatt.