( zolti | 2019. 12. 04., sze - 21:01 )

Szerkesztve: 2019. 12. 04., sze - 21:15

Van egy 20 éves kazánom, mostanában minden évben van valami baja. Bár a legnagyobb összeg amit fizettem a javításért az idén volt 30k körül. Az elmúlt pár éveben ahányszor kihívom a céget aki beüzemelés óta szereli mindig azzal kezdik, hogy ezt már ki kell dobni, mert nincs hozzá alkatrész.  A csere viszont egy tortúra. Röviden:
A beüzemelést (garancia pecsételés) csak akkor végzik el, ha van egyszerűsített kazáncsereréről papír. Egyszerűsített kazáncserét csak a gázszolgáltatónál regisztrált szerelő csinálhat, de neki kell papír a katasztrófavédelemtől, hogy a kéményt átvették. A katasztrófavédelemnek kell papír a kémény kivitelezőjétől és kell egy tetőkibúvó is. Azt már nem tudom, hogy a kémény kivitelezőjének kell egy gáz áramlástani terv vagy az is a katasztrófavédelemnek kell, de szükség van egy ilyen papírra is. Ezt így vagy végigzongorázod vagy megbízol egy a gázszolgáltató által regisztrált szerelőt aki mindent egyben elintéz neked egy nap alatt, hiszen nekik az "egy napos kazáncsere az egy kiemelt szolgáltatás". Az egy napos kazáncsere ára mifelénk 1M körűl van. Érdekes módon nem jön ki hatóság csak 3 ember egy fél napra és van garancia.
Én két árajánlatot kértem egyikből sem derült ki pontosan milyen kazánt is kapnék ezért az összegért. Egyébként a kazán amiről beszéltek az kb 250k a kémény átalakítása egy csak ezzel foglalkozó szakinál 120k. Sztem ez azért 1M-os javítás mert ha nem velük intézem akkor esélyem sincs arra, hogy garancia legyen a kazánon. Ja és a gázosok azt mondták, hogy ha lecserélem papír nélkül akkor az illegális kazáncsere, ha kijön a katasztrófavédelem leszereli a gázórát.

Sok sikert, kíváncsi leszek mi lesz a vége. És csak reménykedni tudok, hogy az én kazánom kihúzza még egy darabig.

Ha már műteni is lehet youtube alapján akkor egy próbát ez is megér:
https://www.youtube.com/watch?v=PHmY7EkeRs4