( zZsOlTi | 2019. 12. 02., h - 07:43 )

"Fontos az értő olvasás és a fogalmak helyes használata! Túlsúly != elhízás"

Tisztában vagyok vele, ezzel kezdtem feljebb valahol, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, 30% elhízott. Egészségügyi problémák már túlsúlynál is jelentkezhetnek. Egyébként is ezek csak számok, a lényeg az életmód. Ha pl egy nő a definíció szerint a 30% testzsírral még "csak" túlsúlyos (31%-kal meg már elhízottnak számítana), akkor az szerinted egy egészséges állapot?

"Férfiaknál túlsúly a legnagyobb arányban a felsőfokú végzettségűek között volt,"
Ők miért túlsúlyosak? Nem tudnak tájékozódni? Zsákfaluban laknak? Nincs idejük mozogni? 

"De inkább sírok, ha úgy gondolod, hogy az embereknek a bulvármédiából kellene tájékozódniuk."
A többit nem sikerült elolvasni? Egy példa volt, hogy igen, még akár a kiskegyed szintű lapokban is van egészség rovat. Arra reagáltam ezzel, hogy az egy ordas nagy csúsztatás, hogy manapság az emberek ne tudnának tájékozódni (mind a 60%) ezer helyről, akár még egy zsákfaluban is (ezzel egyébként te nézed le durván a falusaikat, mert kb folyamatosan egyenlőségjelet teszel, hogy falusi = iskolázatlan hülye és minden falu egy putri). Érdekes, hogy az ilyeneket kiemeled a hozzászólásomból, a normális gondolatokra meg nem válaszolsz. Azt is írtam, hogy pl a saját háziorvosától is kap mindenki információt. Nem egyik napról lesz az embernek minden baja.

"És ebben a környezetben várnád el a vidéki, iskolázatlan emberektől, hogy gondosan tájékozódjon és felelősen éljen, aztán, ha nem így tesz, azért kizárólag saját maga a felelős"
Megint vidéki = iskolázatlan. Majdnem mondtam valamit. Csak ezt a végét látod, tényleg? Zsákfalu, tele általánost sem végzett emberekkel?

Azt magyarázom neked, hogy az sem tesz magáért, aki tehetne (lásd a saját statisztikád vonatkozó részeit). Egy csomó embert látok, akinek sem az anyagi lehetőségeivel, sem a környezetével, sem az iskolázottságával nincs baj, mégsem tesz semmit. És igen, szerintem a többség tehetne magáért - ez a különbség az álláspontunk között.  

Ahogy mondtam úgy látom nem a számokon vitatkozunk, csak te szimplán elbagatellizálod az egyén felelősségét. Én tisztában vagyok vele, hogy a környezet meg a szokások milyen hatással vannak az emberre, de innentől bármire mondhatod azt, hogy az egyénnek nincs felelőssége. Gondolom a dohányzásra meg a piára is ez mondod: nehéz leszokni, ezt látta, ilyen a környezete, nem kap tájékoztatást, tehát nem ő a felelős. Szerintem meg de, mindenki felel magáért.