( XMI | 2019. 12. 01., v - 23:07 )

Nem, a trükközés ennél valójában rosszabb.

A hivatalos verzió az, amit leírtál.

A nemhivatalos (ellenben valós) meg az, hogy az alaplap/notebook/stb. gyártóra van bízva, hogyan paraméterezi fel ezeket a PL1, PL2, Tau változókat. Az alaplapgyártók meg persze defaultból PL1=PL2=PowerDeliveryMax beállítást használnak, mert ettől lesz "Gamer" (nomeg az RGB-től), vagyis korlátlan ideig kitartják a max turbót. A BIOS-ban ez általában valami gyanútlan, teljesen semmitmondó vagy félrevezető nevű opció alatt állítható "Multi Core enhancement: Optimal" vagy ilyesmi. Ez több szempontból is gáz.

  • Egyrészt ha a hűtés nem bírja, és túlmelegszik akkor elég agresszív throttling jön, ami sokkal rosszabb, mintha egyenletesen alacsonyabb órajelen ment volna (pl Apple nem olyan rég belefutott ebbe, volt botrány belőle).
  • Másrészt a sajtóban megjelent összes teljesítményteszt konstans full turbóval (+halálcsillag-méretű hűtőapparáttal) készült - a tesztelők nagy része nem is tudta/nem foglalkozott vele, hogy ennek nem így kéne lennie.
  • Harmadrészt az Intel maga is a legmagasabb turbo órajellel marketingeli az processzort, párosítva a TDP-vel - ami innentől kezdve két "nem összetartozó" adat.