( Zahy | 2019. 11. 29., p – 11:24 )

A DLNA arra jó, hogy pl. egy hálózati gépen (NAS, vagy akár laptop, asztali gép megfelelő szoftverrel) hálózaton keresztül tulja a TV-re a nézni/hallgatni valót. Azaz nem kell PD-vel, külső diszkkel csatlakozni a TV-hez, ellenben a hálózatra kell dugni.

És *normális* esetben ha a lokálisan rádugott PD-ről nem ismeri fel az ac3-t, akkor hálózatról sem fogja. (Ezt extra hardver nélkül DLNA esetén úgy tudod kiküszöbölni, hogy olyan DLNA-szervert használsz, aki röptiben átalakítja a hangot olyanra, amit megeszik a fogadó oldal. Pl. a linuxos MiniDLNA NEM ilyen - pedig az elég kellenes jószág, kicsi erőforrásigénnyel. A Plex, vagy a Serviio viszont igen. A másik lehetőség, hogy egyszer kézzel transzkódolod a hangot valami másba, és odateszed az eredeti hang mellé.)

(Amúgy valahol azt olvastam, hogy pl. a Chromecast sem tud mit kezdeni az AC3-mal, tehát akár ahhoz is kellhet ilyesmi. De ezt nem tudom ellenőrizni. Szerencsére az otthoni Samuval eléggé ritkán futottam eddig bele ilyesmibe, amikor pedig igen, akkor jött a jó kis konverziós bíbelődés, addig pedig másik film kiválasztása.)