( uzsolt | 2019. 11. 21., cs – 09:21 )

Mondjuk ez megmagyarázza miért van annyi irányított birka ember.

Tényleg nagyon szűklátókörű vagy. Úgy gondolod, hogy ez a 60-80% egyáltalán nem internetezik, "ahol nincs direkt félrevezető, félreinformáló tartalom? Miért lesz kevésbé "irányított birka", aki folyamatosan a 444-et, indexet bújja (vagy a 888-at, origót)? Másrészt pont az internet térhódítása hozta azt, hogy az eddig elszigetelt "hülyék" nagyobb "nyilvánosságot" kapnak (ld. pl. laposföld, különböző összeesküvés-elméletek). Meg persze az internet széleskörű elterjedése előtt, pl. 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is csak irányított birkák voltak, ha jól értem. Meg 1956-ban is.

Én azt akarom nézni/hallgatni ami engem érdekel, nem pedig azt amit más akar, hogy érdekeljen.

Egyrészt ugye azt is tudod, hogy nem egy TV-adó és egy rádióadó van? Lehet válogatni, és ami nem érdekel, nem nézed, nem hallgatod. Nem kötelező megnézni a politikai beszélgetést, lehet helyette másik csatornán filmet nézni, egy harmadikon meg a kedvenc sorozatodat.
Másrészt ne gondold azt, hogy téged nem befolyásolnak "felsőbb hatalmak". Ahogy internetezel, folyamatosan nyomot hagysz magad után (ugye a TV-nél ez kevésbé van, rádiónál szintúgy (leszámítva az online rádiókat)), és ez alapján kerülhetsz akár keresési találattal, akár reklám révén olyannal kapcsolatba, amivel még eddig nem is találkoztál (azaz nem volt rá igényed, "nem érdekelt").

csak olyan forrásokat használok, ahol nincs direkt félrevezető, félreinformáló tartalom (vloggerek, streamerek, podcasterek)

A legtöbb oldal, ami tényleg nem olyan témát feszeget, szubjektív. Az, hogy az ízléseddel/világnézeteddel összeegyeztethető tartalmakat fogyasztasz, nem azt jelenti, hogy azok nem félrevezetők, félreinformálók.
Szerintem a tudományos, szakmai (leginkább természettudomámyos) médián kívül nagyon kevés van, ami nem próbál (akarva, akaratlanul) befolyásolni. A tudnodkell.info nem értendő ebbe a kategóriába ;)