( locsemege | 2019. 11. 10., v - 12:52 )

Szerkesztve: 2019. 11. 10., v - 12:56

Ahogy fölöttem zitev írta, ez természetesen nem zárlat. Amit tapasztaltál, az EMC témakörébe tartozik, vezetett zavar. Egyfelől, amikor bedugsz a hálózatba egy kapcsolóüzemű tápegységet, s nincs szerencséd, azaz a bedugás pillanatában a hálózati feszültség a szinuszos jelalak csúcsának környékén jár - ez 325...327 V, attól függően, hogyan számolom -, akkor nagyon nagy áram folyik a kapcsolóüzemű táp puffer kondenzátorába, meg a szűrőkbe is. Ez megrántja a hálózatot, így lesz egy nagyfrekvenciás, nagy amplitúdójú zavar a hálózaton.

A másik eset rosszabb: ha az a töltő folyamatosan küldi vissza a hálózatba a zavarjelet.

Ettől függetlenül a PC tápja is ludas ebben - ez Márton nap közelében elnézhető neki :) -, hiszen az efféle hálózati zavarokat ki kellene szűrnie.

Tessék végre megtanulni, a '90-es évektől Magyarországon a kisfeszültségű, azaz kommunális hálózat névleges fázisfeszültsége 230 V effektív, míg a vonali feszültség 400 V. Korábban ezek valóban 220 V illetve 380 V voltak. Egységesítették egész Európában azért, hogy a termékeket lehessen értékesíteni a másik országban.