( MGy | 2019. 11. 07., cs – 16:05 )

Ezzel azért igen sok baj van. Ha csak a szikár gazdasági szempontokat nézzük akkor is - egészséges adófizető emberek mennek tönkre és halnak meg igen gyorsan a függőség miatt akikre a társadalom már rengeteg pénzt elköltött amíg felnőttek. Azok akik rájönnek, hogy mégsem akarnak belehalni azoknak a rehabilitációja is sokba kerül.

Ez az érvelés persze érvényes minden erősen egészségkárosító függőséget okozó tudatmódosítóra, melyek meg legálisak.
Dohányzás: Erősen egészségkárosító, addiktív, de legalább nem tesz agresszívvá (bár láttam már erős dohányost cigaretta nélkül - nem szép látvány az sem.)
Alkohol: Erősen egészségkárosító, addiktív, ráadásul arra hajlamosak agresszívak is lesznek.

Jogos a kérdés, hogy miért nem tiltjuk be ezeket. Az alapvető ok, hogy annyira beépültek a társadalomba, hogy a gyors betiltásuk nagyobb kárral jár, mint használ - mint az elvonási tünetek, amibe a delikvens simán belehalhat holott ha megkapja a szokásos adagját csak lényegesen később hal bele.

A megoldás szerintem az, hogy a társadalomba nem beépült függőséget okozó drogokat ne építsük be (a cannabis határeset, mert valóban viszonylag kis kárt csinál és nem okoz fizikai függőséget csak érzelmit, de azt igen) ha lehet, és a meglevőket építsük le több generáció alatt.
A leépítés neveléssel lehetséges. pl.: Az ötvenes-hatvanas évek filmjeiben az összes szereplő dohányzott mint a gyárkémény, akik ehhez igazították a világképüket azt gondolták a dohányzás menő dolog. A kamaszok akik felnőttnek akartak látszani dohányozni kezdtek, mert aki felnőtt azt csinálja. Ha kialakul a társadalomban egy olyan nézet, hogy az nem menő, ha valaki függ valamilyen vegyi anyagtól, hanem beteg ember akit gyógyítani kell változhat a helyzet. Jó iránynak tartom azt is, hogy most már nem csak a dohányzók jogáról van szó a dohányzáshoz, hanem a a nem dohányzók jogáról is a tiszta levegőhöz.
Nem kell betiltani az alkoholt, hanem megtanulni normálisan élni vele - ha valaki megtanulja élvezni a jó bort egy jó ebédhez (jó ételhez annak megfelelő bort jó hőmérsékleten stb. - akár az iskolában is lehetne tanítani) az már nem akar betépni a kannástól. Ennek a használati módnak még pozitív egészségügyi hozadéka is van (pl a flavonoidok a vörösborokban). A dohányzás esetén nem nagyon láttam olyan embereket akik egyáltalán nem függő "élvezeti dohányosok" lettek volna - valószínű túl kicsi az ismeretségi köröm.