( gergov | 2019. 11. 07., cs - 13:48 )

Szerintem ott csúszol el, hogy nem azonos időszakot, vagy átlagot próbálsz összehasonlítani egy rövid időszakban mért értékkel.

Pl. ha eddig átalányt fizettél, és az éves leolvasáskor számoltatok el a szolgáltatóval, akkor az éves fogyasztásod / 12 nem összehasonlítható a napelem felszerelése óta eltelt egy hónappal (lehet, hogy nyáron klímázol, télen fűtesz villannyal, többet vagy kevesebbet világítasz, stb...).

Alapvetően a következők lehetségesek:

A pillanatnyi termelésed kevesebb, mint a pillanatnyi fogyasztásod, pl. este szürkületkor. Ilyenkor a fogyasztásmérő vételt regisztrál, de a tényleges fogyasztásodnál annyival kevesebbet, amennyit épp termelsz.

A pillanatnyi termelésed több, mint a pillanatnyi fogyasztásod, pl. délben, amikor nem is vagy otthon. Ilyenkor a mérő visszatáplálást regisztrál, de a standby cuccaid energiafelvételével kevesebbet, mint amit a inverter termel.

Ha a kettő megegyezik, akkor a mérő nem mér semmit.

A fentiek miatt az invertered mindig több termelést fog mutatni, mint amit az órád mér, a fogyasztásod pedig kevesebb lesz, mint amit ténylegesen elfogyasztottál.