( KaTT | 2019. 11. 06., sze - 18:08 )

Én nem bonyolítani akarom, egyszerűen csak ez egy új irány nekem, és úgy keresem a megoldást, hogy nincs releváns, mély ilyen műszaki tapasztalatom.

Elmondom mi az adott, és én a legegyszerűbb, legmegbízhatóbb megoldás keresem, nem akarok semmit sem bonyolítani. Ha tudnék egyszerűbbet és jót, nem kérdezgetnék itt és megcsinálnám.

Adott:

  • Kettős impulzus kapcsoló a helyiségekben, és külön 1-1 impulzus kapcsoló külön a fürdőszobában.
  • A helyiségekből lámpánként 1-1 erősáramú kábel a "vezérlő" helyiségbe van kötve, és vissza a lámpához, hogy a kapcsolást és a vezérlést egy külön helyiségben legyen megoldva. Tehát egy normál helyiségből 2 külön erősáramú kábel odamegy a "vezérlő" helyiségbe, majd onnan vissza a helyiségbe, a lámpához.

Célok, aminél minél többnek kellene megvalósulnia, ha lehetséges:

  • Kábel alapú megoldás / kapcsolás, ha már ki van építve. Tisztelet a WiFi-s és egyéb, például zwave-es megoldás felé, csak itt már van kábel.
  • A lámpák impulzusreléje, ami ki/be kapcsolja a lámpát lehetőleg néma legyen, vagy csendes, és minél üzembiztosabb, megbízhatóbb, hogy ne kellejen pár évente cserélni
  • Raspberry Pi-re (vagy bármilyen más otthon automatizálási, okos otthon vezérlőre) köthető bármilyen módon legyen a lámpa ki/be kapcsolható, mintha egy második impulzus kapcsolót is megnyomna valaki
  • Az előzőt folytatva: lekérdezhető legyen a lámpa le/fel kapcsolt állapota, hogy ha például az 5 lámpából 3 fel van kapcsolva, akkor a "minden lámpa lekapcsol" módra tudja ezt a rendszer és le tudja automatikusan kapcsolni.

Hogy milyen alkatrészekkel, milyen impulzusrelével, mágneskapcsolóval, vagy bármivel lesz megoldva, az nyitott. Sem márka, sem más nincs megkötve.

Én laikusként úgy gondoltam, hogy az impulzus kapcsolót be kell kötni az impulzus relébe, ami elvileg korlátlan számú kapcsolóval kapcsolható, lehet lesz olyan, ahol akár 2 darab fali kapcsoló is kapcsolja, majd a +1 kapcsoló valamilyen relé lenne, amit Raspberry Pi-vel tudok vezérelni, és kész. Ami itt nincs megoldva, a felkapcsolt / lekapcsolt státusz. Persze bárhogyan máshogyan is lehet, de ez a jelenleg legjobbnak tűnő ötlet.

Várom az ennél jobb ötleteket. :)