( morfyum | 2019. 11. 05., k – 01:07 )

Fedora 28 óta nem volt működő Wayland kiadás.
Ctrl+Shift+Alt+R és a gnome-shell megzabál 10GB memóriát, utána pedig CPU 80% és visszamegy 1gb-ra. Visszajelzésre nem történik semmi, pedig nem nehéz reprodukálni.
Totemhez ha megnyitnék egy feliratfájlt, azonnal kifagy, bezárni sem lehet: pkill totem, hacsak nem akarod, hogy az egész shell kiakadjon.
Nagy fájlok másolásakor, sőt már néha csak magas IO esetén is érezhetően belassul, beakad a rendszer, bár ez valószínűleg a hdd hibája, erre azt mondták valami gnome virtualfs probléma.

Mindig a lehető leghamarabb frissítek, persze a megfelelő mentések után, eddig sose volt gond. Most sajnos update után a SELinux is megadta magát. Miután egyesével megmondtam a SELinuxnak, hogy állítsa vissza a problémás fájlokra az alapértelmezett házirendet, kaptam egy jobb megoldást:

fixfiles -F onboot && reboot

Viszont a Wayland érezhetően gyorsabb és folyamatosabb, mint az Xorgos munkamenet, ezért is használom azt. Sose lesz egy iOS, de legalább nem window$.
Az app menü (Win+A) hihetetlenül gyors lett, akár csak androidon. Szépen feljavították az alap témát is, sőt még új ikonok is vannak.

A többi disztribúciót biztonsági vagy kényelmi okokból nem használom. A Fedora számomra jelenleg a tökéletes kompromisszum. Egyensúly a stabilitás, frissesség, és biztonság között.