( end | 2019. 10. 24., cs - 08:53 )

Örülök hogy hozzászóltatok, mert a klíma problémával már sokan foglalkoznak, de szerintem a világ népeinek sorsát ez a folyamat sokkal keményebben fogja befolyásolni a jövőben. (Mert, ha rövidesen mind megfulladunk az oxigén nélküli hőségben az csak egy sima kihalás, - valószínűleg volt már ilyen a Föld, de az Univerzum történetében is. - Azonban az "éhenhalás" sok évtizedre elhúzódó szenvedéssel fog együtt járni. Már pedig a szoftver ma az ipari termelés, a szolgáltatás nélkülözhetetlen velejárója. Ha nem lesznek a világon alternatív választási lehetőségek, ha a végén minden szoftver-használatért egy multinak (v. majdnem Amerikának) kell fizetnünk, ha minden magasabb vagy alacsonyabb színvonalú szórakoztató tartalomért úgyszintén, akkor esélytelenek leszünk egy tisztességes verseny keretében "mérkőzni" a világpiaci megmérettetésért. -

Mert nekem nem azzal van bajom, hogy a "Nagy hal megeszi a kishalat" elven természetes tőke akkumláció hajtódik végre a világban. (Ezzel egyébként elemzéseiben Marx is tényként, azaz a kapitalista típusú gazdaságokban törvényszerűségként foglalkozott.)

Nekem mint Európai polgárnak (is!), azzal van gondom, hogy Amerikán kívül minden jó ötletet megvalósító startup-ot v. más szoftver technológiát végül Amerikában "hasznosítanak", elszívva ezzel Amerikán kívüli fejlődési lehetőségeket. - Pl. ha a GIMP-et is "kifizetné" egyszer az Adobe, csak azért fogja megtenni, mert a CC Photoshop számára konkurens program a képfeldolgozásban, azaz mi más ez, mint világméretekben a verseny, - de tovább megyek, - a párhuzamos fejlődés korlátozása, akadályozása. - Az elmúlt években erre számtalan példát lehetne felhozni. - (Kicsit szoftver-oldalról monokultúrára kényszeríti az így "virtuálisan gyarmatosított" más országokat, földrészeket. Megfolytja ott az innovációt, mert egy jó szoftvert évtizedig is lehet "csiszolni" mire "beérik", és nem lesz kedve a fejlesztéssel foglalkozóknak előlről elkezdeni, egy eleve vert helyzetből indulni, -(mert nincs valódi jogi korlát, úgy is felvásárolják majd...) - Jó ötlet ez egy világhatalmi szerepben tervezetten mozgó, a Földön meghatározó állam számára az biztos, de a rajtuk kívül élőknek már hosszabb távon nem annyira. (A mai, korábban fizikai gyarmatosításon átesett országok fejlődésképe, példája analóg mutatja.)

Például egész más lenne az összkép, ha CC-szerű, szoftver-bérleti lehetőségeket a világon legalább 3 vagy több helyről is lehetne vásárolni. Akár Európából vagy pl. Afrikából is. (Pl. a CAD szoftverek világában jelenleg még valamivel jobb a helyzet, de az Autodesk folyamatosan mesterkedik e téren a saját monopóliumának megteremtésén.)

Azaz arra gondolok, Európában a szoftver itt tartása érdekében, nem csak a tejgazdaságokat kéne erősen támogatni de a szoftverfejlesztést is. Mert a gazdaság működtetését illetően keményen meghatározó már jelenleg is.