( trey | 2019. 10. 17., cs – 16:26 )

Nem igazán érted szerintem miről van szó. Az user használja az Apple által fejlesztett operációs (iOS) rendszeren az Apple által fejlesztett Safari-t. Ebben nemrég megjelent egy új feature, a Fraudulent Website Warning. Ez úgy működik, hogy az Apple továbbítja az user által meglátogatott oldalt és az user IP címét egy elemző szolgáltatónak, ami lehet a Google vagy a Tencent. Az elemző szolgáltató pedig megvizsgálja az oldalt és visszaad egy flag-et, hogy az oldal csaló-e vagy sem. Ez a normál működés.

Csakhogy, egyesekben felmerült a gyanú, hogy az Apple lepaktált a kínai kormányzattal, azért cserébe, hogy megkapta a kínai piacot, a kínaiak keresését a kínai kormány ellenőrzése alatt álló Tencent-hez irányítja, azok pedig amellett, hogy visszajelzik a kínai user által meglátogatott oldalt, egy politikai profilt is építenek róla. Meglátogatott oldalak + IP cím. Aztán, ha rendszerellenesnek látszik, akkor eljárnak ellene.

Ez nem fér össze az Apple azon ígéretével (kiadja a kínai userek adatait a kínai kormányzatnak), hogy ami az iPhone-on történik, az ott is marad.

--
trey @ gépház