( asch | 2019. 10. 12., szo - 21:28 )

Ha azt akarod, hogy mindenhol működjön, akkor https-t csinálj, vagy álcázd annak!

Ha az adatbázis fájlokban van és mindig csak kicsit változik, akkor jó ötlet lehet verziókezelőt használni. Ráadásul azzal könnyű elrejteni egymástól a userek adatbázisát is.

A legegyszerűbb:

* gitosis vagy hasonlóval csinálsz egy git szervert. Minden usernek generálsz egy SSH kulcs/repónév párost, amit felmásolsz az USB-re és bejegyzel a gitosis konfigjába is.
* Egy szkript az adatbázist (fájlokat) mindig kommittolja lokában, és push-olja a szerverre is.

* (persze ez pont nem https, hanem ssh portot használ, ennyi hátránya van. Valahogy talán lehet az ssh-t https-nek álcázni.)

Előnye, hogy a mentés automatikusan inkrementális lesz, ha az adatok ügyesen vannak fájlokba téve, akkor mindig csak kis különbségek közlekednek a hálón, és a szerveren bármelyik régebbi állapotot is vissza tudod állítani.

Tömörítés helyett sok kis fájlba érdemes tenni az adatokat, úgy lesz a leghatékonyabb a git használata.

Más "programozásmentes" megoldás nem jut eszembe. Én kicsit programoznék, és egy mini webszervert írnék, ami csak file uploadot enged, és ezt hívnám a kliensről. A legtöbb nyelven a https feltöltés egyműveletes gyerekjáték - feltéve, hogy nem szakad meg a feltöltés közben a TCP kapcsolat, nincs szükség darabolva feltöltésre.