( bucko | 2019. 09. 17., k - 00:21 )

Egy IBM-es kolléga frappáns mondása volt: Az IBM még nem tudott akkora processzort gyártani, amin a java kielégítő sebességgel futott volna. ;) (Ez nem személyeskedés, csak eszembe jutott.)

Azt szerettem a POWER+AIX szerverekben, ha még a gép a boltban is volt, de már meg lehetett jósolni a feladat futásidejét. A becsültnél legfeljebb 30%-kal volt gyorsabb. Próbálj meg hasonlót megkérdezni egy Windows rendszermérnöktől! :-D
Ugyanitt adtam ki úgy feladatot, hogy az eredeti futásidő 19 óra volt, de a cél 14 perc 2x gyorsabb gépen és 1/3 adattal. A végeredmény: 14,0 perc. Az ok pedig nem bitvadászat, hanem át kellett térnünk 24 óránkénti futtatásról 6 órára. A teljes rendszer futásideje ekkor már elérte a 26 órát, (24 óra alatt ;), és egy hónapon belül tartott a 130 felé!) de a gép cseréje nem lett volna elegendő. Ennek a végeredménye 2 óra lett. A fenti 14 perces program - egy kicsit gyorsabb hardveren, az eredeti adamennyiség 7x-esével 65-90 másodpercig futott, mert kicsit gyorsítottam rajta. Az össz futásidő 17 perc. Ezt túl gyorsnak is találták - egészen az első olyan üzemzavarig, amikor kiderült: az újrafuttatás gyorsabb, mint a backup betöltése. Persze pont ezért backup sem volt - ez tervezési kérdés. ;)
Félreértés ne essék, nem hencegni akartam!
Csak az a kérdésem, hogy milyen végzettség kell ilyen feladatok megoldásához és hol lehet megszerezni?

Egy régesrégi csapatban én voltam a "hardver szakértő". A clipper program már órák óta dolgozik...
- Gyere csak ide és hallgasd meg a winchestert!
(Kitt-katt-kiti-katt...)
- No, mutasd a programot!
...
- Ezt a három sort rakd át ide!
(Nincs katt, 10 perc alatt lement.)