( saxus | 2019. 09. 12., cs - 21:55 )

Szerintem ez meg egy hülye és alaptalan általánosítás, hogy 1000 sor rossz, 10 sor jó. Mi az az 1000 sor és mi az a 10 sor? Mitől lenne valami gyorsabb attól, hogy valami 1000 sor vagy 10 sor? Főleg, honnan jön a 10-20x-os különbség?

Dobálóztok itt LOC-kal a levegőbe bármiféle alap nélkül.

Ha a saleseseknek egy 1000 soros, összehányt lassú php script-sql query kupac kell, ami 10 perc alatt felnyalja az adatbázis felét és kiköp belőle egy Excel táblát, ami megspórol nekik négy órányi kattintgatást, ERP-ben való lekérdezkedést, excel bűvészkedést rendezkedést, formázgatást, stb, akkor az éves szinten 800 munkaóra spórolás 8 óra időbefektetéssel. Ha ugyanezen az 1000 soron te 8 óra időbefektetéssel 10 sor módosítással azt éred el, hogy nem 10, hanem 1 perc alatt generálja le, az lehet, hogy technikailag szép húzás, csak üzleti szempontból nem feltétlen ad további értéket hozzá, hiszen a generálás történhet óránként háttérben. Ergo, van 8 óra kidobott mérnökórád, aminek üzleti haszna 0.

Igen, sebesség, erőforrások okos használata érték. De ha a vevőnek pont egy feature hiányzik, mert üzletileg az ad neki értéket, akkor az a prioritás. Előző munkahelyemről rengeteg olyan dolgot tudnék mondani, ami "good enough"-ra lett csak megírva. Lehetett volna gyorsítani rajta, mondjuk 2-5x-ös időbefektetéssel, karbantarthatóság drasztikus romlásával. Csak épp igény nem volt rá, mert úgy is elég gyors volt, cserébe jobban hiányzott az, hogy legyen még X meg Y meg Z funkció, ami pénzt hozott.

Azokat a gazdaságtan nevű dolgokat nem viccből tanítják egyetemen mérnökszakon.