( saxus | 2019. 09. 12., cs - 10:13 )

Hát peeersze. Aztán lesznek a hulladék adatbázisok, mert fogalma sincs arról, hogy a relációs adatbázis egy tök jó koncepció, és lesz használhatatlanabbnál használhatatlanabb adatbázis, mert se normális táblaszerkezet, se semmi.

Programozóként könnyű hozzászokni az absztrakciókhoz és az ORM szerintem egy nagyon hazug absztrakció, mert ugyan megoldja azt a problémát, hogy valahogy belegyömöszöljék az objektumokat egy adattáblába, csak épp nem biztos, hogy az a praktikus tárolási módja neki.

Másik, hogy erősíti azt a hozzáállást, hogy "jaj, az adatbázis, ahhoz nem nyúlok". Könnyen ahhoz vezet, hogy egy mágikus feketedobozként tekintsenek rá, annak tulajdonságait ignorálva viselkedését nem értve.

A másik meg, amikor napokat szenved valaki mert az ORM rétege nem nyújt valami SQL-es featurera megoldást és implementál egy komplexebb összesítás-szűrést-rendezést, amikor igazából lenne rá query. Arról nem beszélve, hogy közben mennyi adatot mozgat meg ORM-en keresztül ahelyett, hogy csak a tömör összesített végeredményt kérdezné le.

Szvsz. ORM-ezni az ORM-ezzen, aki érti is, hogy mi történik a felszín alatt, mert nagyon észnél kell lenni a határokkal.