( trey | 2019. 08. 24., szo – 07:57 )

Mert ugye nem lehet mondjuk egy vSphere-en olyan jogosultsági rendszert kialakítani, hogy legyen tesztelésre X virtuális géped, hálózatod, amivel tetszőlegesen tudsz csinálni bármit és ebbe a vSphere rendszerbe egy böngészővel a a világ bármelyik pontjáról be tudsz jelentkezni. Csak azért kérdezem, mert én pont így adok ki fejlesztőknek játszótereket. Különböző jogosultsági szintekkel. Van amelyik bármit meg tud csinálni a homokozójában, van amelyik csak snapshotolni és revertelni tud, de nem tud mondjuk már egy snapshotot törölni stb. Rendkívül finomra lehet hangolni az egészet.

A helyi egy szem laptopon fejlesztett (menteni meg az öreganyám menti) dolgokkal szokott az lenni, hogy "jaj, kérlek segíts, az egyetlen fejlesztői környezem nem indul a Virtualboxba', nem tudom mi lesz, határidő, ügyfél, főnök, szétrúgják a seggem".

Aztán kiderül, hogy az egy szem HDD/SSD full bad sectoros, nem is igazán pörög fel, arról kell az adatot leimádkozni valamivel, hogy ne legyen tragédia.

Ezzel szemben egy fent vázolt rendszer eleve RAID6 + spare, minden éjjel snapshot alapú mentés, enterprise processzorok, ECC-s RAM-ok stb. környezetben fut. Nem hiszem, hogy a kettőt össze lehet hasonlítani.

--
trey @ gépház