( gee | 2019. 08. 24., szo – 01:58 )

Úgy gondolom, hogy egy borsodi faluban felnövő 20 éves cigány fiatal, akinek csak 5 általánosa van is tud folyamatosan javítani az életén. Eleinte kis lépéseket téve. Pl. munka mellett fejezze be a 8 általánost. (Nem tudom, most is így van-e, de régebben 8 általános nélkül nem lehetett jogsit se szerezni).
Ha megvan az iskola, szerezzen jogsit. Tanuljon angolul (ha a pénz gond, akkor esetleg ingyenes forrásokból: könyvtár, duolingo, youtube, stb).
A cigány származás Magyarországon hátrány.
Ha olyanok a céljai, akkor miután megvan egy alap nyelvtudás, szedjen össze egy kis zsét, lépjen le egy olyan országba, ahol a származása nem gond. Pl. Anglia ilyen volt eddig. Bizonyára vannak más országok is, ahová Brexit után el lehet menni, és az embert elfogadják.
Angliában pl. hősünk lehetne simán minicab sofőr, dolgozhatna McDonald's-ban, Tescoban, kávézókban. Összeszedhetne pénzt (haverom pl. raktárosként dolgozott vidéken, a havi fizetése kevesebb volt, mint az én lakbérem, és félre tudott tenni annyi pénzt, hogy volt szép és viszonylag új autója, el tudott menni évente egyszer Brazíliába nyaralni.
Egyszeri hősünk is nyugodtan félrerakhatja a pénzt, képezheti magát, gyakorolhatja a nyelvet, és egy idő után kinyílnak a lehetőségek, mindent meg tud csinálni, amit mondjuk egy pesti vagy győri származású átlagos magyar fiatal tudott.

Csak persze sokkal tovább tart, hogy a hátrányát ledolgozza, és ahhoz, hogy egy ilyen utat végigjárjon, kell, hogy legyen egy kitűzött célja*, felismerje, milyen út vezethet oda*, szükséges a fegyelem és a fókuszálás.

* Azt viszont el tudom képzelni, hogy egy 5 iskolát végzett borsodi cigány fiatalnak nincs annyi ismerete, hogy elég konkrét célt tűzzön ki maga elé, és ha az sikerül is, egyáltalán nem biztos, hogy van tudása a lehetséges odavezető utakról.
És igen, ebben egy mentor segíthet.
Nem mondom, hogy mentor nélkül lehetetlen, de akkor valószínű nem egyenesen megy a cél felé, hanem kitűz valamit, azt eléri, akkor felismeri, hogy lehet mást is kitűzni, abba az irányba dolgozik, stb. Így nem egyenes úton jut el a célig. Vagyis még tovább tart.

És simán el tudom azt is képzelni, hogy valakinek az élete nem elég hosszú ahhoz, hogy ledolgozza a hátrányt és elérje a célt.