( gee | 2019. 08. 22., cs – 21:08 )

végignézek egy normális családon akkor azt látom, hogy generációról-generációra gyarapodva elérték azt a szintet, hogy van hol lakniuk

Ezt hogy kell érteni? Több generáció hajléktalanként tette félre a filléreket a malacperselybe, és mostanra összejött egy lakásravaló? Csak nem.

Vagy mi a generációról-generációra gyarapodás? Nagyapáéknak volt egy földszintes háza, és minden generáció plusz emeletet húzott fel és most együtt él az összes leszármazott egy toronyházban? :-D

Pl. apám családja összehozott egy házat a faluban, ahol laktak.
Aztán lett két gyerek, akik Pestre költöztek. A szülők továbbra is laktak a falusi házban. A gyerekeket nem tudták segíteni anyagilag.

Lett volna a gyerekeknek hol lakniuk, ha a faluban akartak volna élni és nem zavarta volna őket, hogy a szülőkkel osztozkodnak.

De nem akarták ezt, hanem minkét gyerek saját ingatlant szerzett Pesten.

Apámnak is lett két gyerek.

Lehetne nekem meg a tesómnak is apámék házában lakni Pesten, ha nem akarnánk saját életet, illetve ha Pesten élnénk. Öcsém az iskola után vidékre költözött, aztán meg Pest közelébe, de az M0-n kívül. Én meg tizenvalahány éve nem Magyarországon élek.

Mondjuk nem kell aggódjatok, mindketten összehoztunk 1-1 házat, szóval nem kell a híd alatt aludnunk. A szüleink nem tudtak érdemben segíteni abban, hogy nekünk ingatlanunk legyen.

Ja, közben a nagyszülők meghaltak, a vidéki házat nagy nehezen kb. 1 milláért el lehetett passzolni akkor, amikor a legnyomorultabb pesti lakások is már olyan 10 milla körül mentek. (És addigra már a következő generációnak megvolt a saját ingatlan, az unokák ingatlanszerzésébe meg 1 millának a harmada (3 unoka van) nem igazán osztott vagy szorzott volna.

Ha a nagyszülők házából kijönne mondjuk egy-egy induló lakás számottevő része minden unoka számára, akkor látnám a generációról generációra építkezést.

szerk: feltételeztem, hogy átlagemberekről beszélünk, nem arisztokrata családokról, akik birtokokat és kastélyokat gyüjtögettek össze az előző generációkban.