( tygryss | 2019. 08. 22., cs - 16:13 )

Kb azt lehet tudni, hogy ami ma a Silicon Valley-ban megy a tech cégeknél, az kb 5éven belül itt van. Nah ez a folyamat amit írtam 2018 óta van kint, még pár év és itt is érezteti a hatását.
Kb az, amiről a meetup-ok meg megszaporodnak a világon, az a technológia lesz a következő 2 éven belül itt. Ez pedig a quantum computing, amihez megint eléggé felkészültnek kell lenni.

Ettől még szükség lesz mezi kóderekre is. OKJ lehet kevés lesz, lehet elég, ezt nem tudod megmondani. Egyenlőre szerintem elég lesz.

Szabályozástechnika pont rossz példa. A lineáris szabályzókból, rendszerint PID, kihozták amit ki lehettett. Most megy a fejvakarás és kezdődik a nemlineári szabályzók kora, ahhoz viszont kicsit durvább felkészültség kell majd.

Az is probléma, hogy nem csak egyre bonyolultabb lesz a technológia, egyre több felkészültséget igényel, hanem az is, hogy irtó gyorsan változik. Olyan munkavállaló kell, aki gyorsan tudja tanulni. Meg kellenek olyanok, akik gyorsan tudják írni ezeket. 2018-ban az USA-ban több PhD-st vettek fel, mint MSc-st. Pont emiatt. Símán megérte már a dupla bér az MSc-shez képest. Szerintem ez egyébként megint túljátszása a dolgoknak, mert a sok junior mellé kellenek a seniorok, azokat leggyorsabban, meg MSc-sből csinálsz. Szóval szerintem itt még várható ingadozás. De ez nem 10-20 távlata, talán még 5 se.

Mégegyszer hangsúlyoznám, ez nem azt jelenti, hogy egyszerű programozóra nem kellene, mert csak a hatvanyolc diplomás harminckét PhD-s nagyon doktoroknak fog állni a zászló, hanem azt mondom, hogy megjelenik egy új réteg, és ez csökkenteni fogja az egyszerűbb helyeken dolgozók bérét.