( azbest | 2019. 07. 12., p – 00:55 )

usb3 mellett már nem szűkös a háttértár kezelés sem. UASP kompatibilis usb3-as házban már sata ssd-t is kihajt elég jó sebességgel.

Pcie 2.0 1x csatolón van az usb3 chip. CM modulon nem szoktak ilyen dolgok rajta lenni, hanem minden gyártó a maga igénye szerint azt köt rá, amit akar. Például egy sata vezérlőt.

Amúgy van egy olyan előérzetem, hogy ha kiadnak CM4 modult, esetleg az alapítványosok eleve kiadhatnak olyan io dev boardot, amin van pcie 1x slot. Sokan megvennék valsz sima haszálatra is, nem csak ipari területre. Még a vastagabb árazásukkal is.

De például az is érdekes kérdés, hogy lesz -e 4A model. Mert az A-kon nem szokott lenni extra lan és usb. A pi4 soc pedig továbbra is tartalmazza a saját usb2 portját - a 4b esetén a type-c re van kivezetve egyébként közvetlenül - usb gadget módot tud. Szóval akár az A is lehetne olyan, hogy egy tüskesor helyet hagynak pcie -nek, mégha slotot nem is kap. Most is vannak olyan boardok, ahol pcie tüskesoron van és fizikai adapter kell hozzá.

A lényeg, hogy a mostani soc-ban marha sok potenciál van. Sokféle kiegészítőt vagy spéci "ipari" megoldást el tudhatnak adni a jelenleg 4B-vel nem kiaknázható lehetőséggel. Ha felcsapunk rá egy pcie multiplexert és kompatibilis vele, akkor akár több slotos megoldás is lehet - persze osztorva az 1 lane 500-as tempóján.

Valami elvetemült már leforrasztotta az usb3 chipet és kikötötte a pi4-ről a pcie portot és egy adapterrel rákötött külső SAS kontrollert :D
https://blog.hackster.io/pci-express-on-the-raspberry-pi-4-9b03c59f7a04
http://mloduchowski.com/en/blog/raspberry-pi-4-b-pci-express/