( pehsa | 2019. 06. 24., h – 09:12 )

A Steam Machine-t tudjuk, hogy döglött téma. A SteamOS azért még életben van, akik nem akarják másra, csak játékra használni a rendszert, annak jó, mert nem kell vele reszelgetni.

A Valve eddig is mondjuk ki, kb csak jó fejek voltak azzal, hogy segítették a Linux-os játékosokat. Saját Wine (Proton), amit optimalizáltak a játékokra, saját játékos disztró, Steam kliens Linux-on. Ezekből konkrétan 0 bevétele van. A statisztikákat nézve a Steam felhasználók kb 1-2%-ot tesznek ki.

Tehát ha a Valve egyik napról a másikra azt mondaná, hogy innentől kezdve nem támogatjuk a Linux-ot, akkor lényegében meg sem érezné a hatását. A Valve-nek nem kötelessége és nem áll szándékában, hogy akkor újracsomagoljon minden Linux-os címet, hogy a Canonical jól járjon azzal, hogy nem neki kell törődni ezekkel. A Valve részéről egy érthető lépés, hogy ha egy rendszer nem biztosítja a számára szükséges hátteret, akkor átpártolnak máshova. N+1 Linux disztribúciók között van választék.

Ebből kb csak a Canonical fog vesztesen kijönni, mert mint fentebb írtam, aki Windows-ról érkezik és kipróbálja a Linux-ot, az nagy valószínűséggel a témával kapcsolatosan 95% eséllyel az Ubuntu-t fogja megtalálni, de hamar kiderül, hogy játékokra így alkalmatlan, plusz ha a Windows-os programjait akarja használni az illető, a Wine32 kukázása miatt az is felejtős. Tehát vagy visszatér szereplőnk a Windows-ra vagy ha nem adja fel, akkor egy másik disztribúciót keres.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"