( gee | 2019. 05. 23., cs – 11:42 )

Ez, amit írtam, akkor és azzal az orvossal volt igaz. Ahogy írtam, nem tudom, hogy manapság mennyibe kerül Magyarországon egy magán szülés. Itt, Angliában, lényegesen drágább, cserébe jobb is. Van ismerősünk, aki az első gyerekét NHS-ben szülte meg ingyen, de annyira rossz volt a tapasztalata, hogy kifaggatott minket, mi hogyan volt, és a másodikat már ugyanabban a magánkórházban, ahol mi voltunk korábban.

Másfelől van sok olyan (magyar) ismerősöm, akik nem engedhették meg maguknak ezt az összeget akkor és ott, Magyarországon (kb. két havi akkori minimálbérről beszélünk). Ők elmentek az állami kórházba és nem adtak hálapénzt. Olcsóbban (0 összegért) megúszták. Volt közöttük olyan, akinek nem volt semmi gond (valójában a többségnek nem volt semmi gond), és volt 2, akik utána rossz dolgokat meséltek.

Mi megengedhettük magunknak, és az asszony úgy gondolta, hogy ő nem akar kockáztatni. Mondjuk ő SZTK nőgyógyászhoz se járt korábban, ahogy én pl. felnőttkoromtól magán fogorvoshoz járok, úgy ő magán fogorvoshoz és nőgyógyászhoz. Így talán logikus is volt, hogy amikor szülni kellett, a jól bejáratott magán nőgyógyásza csinálta azt is.

De igazad van, amikor az asszony mondta, mennyibe kerül az árlista alapján, nem értettem, miért nem mindeki ezt választja.