( asch | 2019. 05. 15., sze – 21:43 )

Szerintem a kételkedők meggyőzése szinte lehetetlen és értelmetlen feladat. Ugyanezekbe a falakba ütközünk, amikor bármilyen tudományterületnek a reformjáról van szó.

A nyelvészet mellett több olyan terület is van, ahol a mainstream tudomány tévedései kikönyökölnek, és hasonló "laikus" kutakodással, illetve okoskodással be lehet bizonyítani a közkeletű elméletek tévességét, illetve egy jobban működő alternatívát lehet nyújtani. És ezek még sokkal kézzelfoghatóbb területek mint a régmúlt történelme. A közkeletű tévedések mégis makacsul tartják magukat.

Az ok egyrészt a kognitív disszonancia kétségbeesett kerülése. Szendi Gábor úgy fogalmaz, hogy egy forradalmian új gondolat elterjedéséhez egy új generációra van szükség, akiknek az egzisztenciájuk nem kötődik a régi téves elmélethez. Ezért is van a kívülről jötteknek több esélyük forradalmian újat felfedezni: mert ők nem kötődnek ezer szállal a fennálló elméletekhez.

Vannak más okok is, de azok már túlságosan összeesküvésekbe hajlóak :-).

Ellenben a munkádnak van értelme, ha össze tudod szedni az adatokat egy kereshető adatbázisba, illetve a következtetéseidet egy olvasható - olvasmányos - könyvbe, akkor az érdeklődő kevesek biztosan szívesen olvassák. Én elolvasnék egy teljes tanulmányt vagy könyvet ezekről a dolgokról.