( Friczy | 2019. 05. 10., p – 10:23 )

Lehet, hogy nem értünk egyet, de bizonyos dolgok begyakoroltatását (esetünkben pl. a négy alapműveletet) fontosnak tartom. Van számológép, de nem mindig áll rendelkezésre, illetve esetenként lassítja a megoldás megtalálását. Valamint ha készségszinten megy fejből, akkor sokat tud könnyíteni olyan esetben, amikor nem kell pontos végeredmény, hanem csak egy becslés, amibe akár 20-30% pontatlanság is belefér.

Emiatt a mechanikus számolás gyakoroltatását fontosnak tartom. Azonban ennek nem az a megfelelő megoldása, amit a te gyermekeddel csináltattak, vagyis nem 100 példa egy alkalomra, hanem (mondjuk) 10 példa, de azt tíz alkalommal (a 100 így is kijön, de a többszöri nekifutás miatt jobban rögzül). Olyan ez, mint mondjuk angolból az erős/rendhagyó igék bemagoltatása, vagy akár a szavak megjegyzése is. Egyszerre keveset, sokszor.

Viszont számológéppel kiváltani ezt a megoldást nem jó (még ha az adott helyzetben a gyerek terhelésnek csökkentése miatt te jónak tartod (amit egyébként megértek).