( vilmos.nagy | 2019. 05. 08., sze – 12:59 )

[x] papír

amíg itthon 2-3 seggfej politikus választási csalást kiállthat (meg svájci bankszámlát, khmkhmkhm), mindenféle alap nélkül, a sok gyökér meg beszopja, s utána ezzel nyugtatgatja magát évekig, addig nem.

A papír alapú szavazási rendszerünk kurva egyszerű, könnyen ellenőrizhető, ha elég ember van ott megfigyelni, nehezen kijátszható.
S még erre is van, aki választási csalást kiállt, a vesztesek jelentős része meg nem fogja fel, hogy egy választási csalást ebben a rendszerben nagyon, nagyon nehéz kivitelezni:

- ha van ellenzéki/független szavazatszámláló a szavazóhelyiségben, akkor nála kellene lennie egy hitelesített másolatnak az ottani eredményről, amit később lehet ellenőrizni, stimmel-e.
- még ha nincs is ellenzéki/független szavazatszámláló, akkor is lehet különböző matematikai módszerekkel vizsgálni, volt-e csalás.

Erre, néhány seggfej csalást kiállt, mert a választás.hu nem bírja a terhelést. Érted, egy honlap, aminek semmi köze a papír-alapú szavazáshoz, a papír alapú összegzéshez, csak tájékoztató szerepe van napközben.

És akkor megy a további árokásás, hogy nem is nyertek, meg mi vagyunk a többség, meg csaltak, meg etc.

Na, most ebbe a rendszerbe akarunk bedobni egy elektronikus megoldást, amit még kevesebben értenek meg a választópolgárok közül... Szóval nem, amíg nincs meg a magyar társadalomban az intézmények iránti bizalom, addig ezt nem szabad bonyolítani szerintem.