( gee | 2019. 03. 19., k – 15:44 )

A készpénz használatnál nem csak a bank költségére kell gondolni.

A kp-t tárolni kell, szállítani kell, őrizni kell.

Van pl. egy rokonunk, akinek egy kis faluban van egy boltja. Az emberek közül sokan kp-vel fizetnek. A helyi postán vagy bankfiókban vagy takarékszövetkezetnél, vagy nem tudom, mi van ott, meg van szabva, hogy naponta maximum mennyi készpénzt vesznek át. Többet akkor se, ha fizetne érte. De neki a napi bevétele több, mint ez a limit.

Szóval a rokon azt csinálja, hogy időnként, amikor már összegyűlt néhány táskányi papírpénz, amit nem tudott betenni a számlára, a kamionjára felteszi a pénzes ládát is, amikor árubeszerző útra indul, és amikor eljut a legközelebbi nagyvárosba, akkor ott fizeti be a pénzt. Aztán megy, és felteszi a kamionra a mindenféle árut.

A korrekt és biztonságos megoldás persze az lenne, ha szerződne egy pénzszállító céggel, akik mondjuk hetente a páncélautóval és fegyveres őrökkel elmennének az ő falujába, átvennék a zsetont és elvinnék.

Na, ezt a költséget pl. nem tudja kigazdálkodni, szóval reméli, hogy senki nem tudja meg, hogy melyik falu melyik boltosáról van szó, és melyik napon viszi épp a több napnyi bevételt. Mert persze simán kirabolhatnák valami elhagyott helyen, két falu között.