( _Franko_ | 2019. 03. 19., k – 09:21 )

"Jellemzően az emberek bankszámlára utalva kapják a bért, fizetést, számla ellenértékét ma."

Nézd, a hazai lakossági pénzforgalomnak még mindig több mint 80 százaléka készpénz és ez csak arra a tranzakciószámra értve, ami fehér... a szürke és a fekete tranzakciók benne sincsenek, amelyekkel valószínűleg meghaladja a 90 százalékot az arány. Egyszerűen azért, mert vagy készpénzben kapják a fizetést az emberek vagy azonnal kiveszik (ugye 150 ezerig ingyenes havonta, ez egy kétkeresős családnál havi 300 ezer forint). Ne magadból indulj ki, nagyon más a fejedben létező kép, mint a valóság. Messze vagy te az átlagtól és a mediántól is ebben a tekintetben.

"Ennyi erővel ez minden árucikkre igaz, minden árucikk árába be van építve a kártyadíj."

Már ahol van terminál. Ahol nincs, ott lehet olcsóbb is ugyanaz az árucikk, van erre példa, két éve voltam olyan hardverboltban, ahol nem fogadtak el kártyát, cserébe ott volt a legolcsóbb ugyanaz a cucc.

"Az érved akkor lenne valid, ha olcsóbban kaptam volna a terméket, ha készpénzzel fizettem volna."

Lásd előző válasz, lásd statisztika és lásd a nyájimmunitás jelenségét is. Amíg a forgalom egy kis töredékét adja a kártyás fizetés, addig könnyű elteríteni a jutalékokat az összes vásárlón. Ha te fizetsz 2,4 milliót, azon a kereskedő veszít a másfél százalékos jutalék miatt 36 ezer forintot. Ha minden egyes 2,4 milliós kártyás fizetésre esik 21,6 milliónyi készpénzes fizetés, akkor könnyebben leszarható ez a 36 ezer forint, mintha 21,6 milliónyi kártyás fizetésre kellene a kereskedőnek fizetnie 324 ezret. Egyszerűen nem mindegy, hogy 24 milliós árbevételre 36 vagy 324 ezer forint költség esik a pénzkezelés kapcsán. Jelenleg a nagy tömegű készpénzes fizetés nyájimmunitása véd meg attól, hogy magasabb árak legyenek a kártyás tranzakciók jutaléka miatt.

És ezen túl bejön az is, hogy ha luxusterméket veszel, amin viszonylag nagy az árrés és az eladási ár nem versenytényező, abból viszonylag könnyebben enged el másfél százalékot a kereskedő, mint azoknál a termékeknél, ahol 5 százalék alatt van az árrés. Nem mindegy, hogy az árrésed 5 vagy 35 százaléka a pénz kezeléséhez kapcsolódó költség.

--
https://iotguru.live