( hajbazer | 2019. 03. 02., szo – 18:40 )

Ja. Tehát többszázmillió ember digitális analfabéta, csak te vagy helikopter.

Nem vagyok helipkopter. És igen, többszázmillió embernek fogalma nincs arról, mi az az okostelefon, csupán egységsugarú módon használja, mint egy játékszert.

Nem kifejezetten érdekel, hogy az arrogáns Google milyen előnyökre tudna szert tenni a skinelhetőséggel, de például (az én véleményem szerint) a power userek előtt biztosan jobb színben tűnnének fel, mert mostanában folyamatosan csak szembeköpik őket. A testreszabhatóság és a felhasználói szabadság biztosíthatna egy alapot a haladó felhasználók új generációjának kineveléséhez. Ez lehet, hogy nem érdeke a Google-nak, de feladata lenne, mint piacvezető, ugyanis ők is egy korábbi ilyen (Commodore-on és PC-ken előtt felnőtt) generációnak köszönhetik jelenlegi sikereiket. Beszélhetnénk arról, hogy mennyire veszélyben van az IT, mint értelmiségi szakma, de felesleges és off-topic lenne. A lényeg szerintem az lenne (és a Google-nak is arra fele kéne tolnia a szekeret), hogy a jelenleg digitális konzumerként létező átlagbirka tapicskoló réteg legalább olyan szinten megtanulja tudatosan használni, értelmezni, konfigurálni, kiválasztani a használt technológiákat, mint amennyire a tapasztalt sofőrök ismerik a KRESZ-t vagy az autó belső felépítését.

Azt már nagyon sokszor megbeszéltük, hogy a bloat nem a fícsörök számának, hanem azok kényelmeskedők, lustálkodók általi gyenge és erőforráspazarló implementációjának köszönhető, továbbá a szoftverfejlesztő multi fejlesztési költségeken való spúrkodásának. Nézzél meg egy Total Commandert, milyen szinten testreszabható és mennyire nem bloat, még egy P3-ason sem.

Az is érdekes, hogy pont te jössz ilyenekkel, amikor az egyszerűség és a minimalista felületeket isteníted máskor...

Én ugyan biztosan nem. Láttál már bonyolult felületekről panaszkodni? Pont a szarrá cicomázott, mégis lószart sem tudó, egységrugarú tapicskolásra elkészített, csiligány felületektől hányok.