( Hevi | 2019. 03. 01., p – 20:43 )

Válasz Ajnasz üzenetére

A webdeveloperek desktop appos kalandjainak vegeredmenyeibol.

Szerk:

De picit jobban kifejtve: addig nem tudom komolyan venni ezeket a "webtop" appokat, amig egy normalis jobbklikkes kontext menu helyett pixelvadaszkodnom kell a barlangrajzi piktogrammok kozt, hogy nyivan felrekattintsak es kezdhessem az egeszet elorol. Persze, persze, vannak shortcutok, meg hotkeyek, de azert ne mar... a menuk harmadara nem lenne szukseg, ha normalisan lenne tervezve a UI. Ilyen ikon a csatorna settingsnek, olyan ikon az app settingsnek, amolyan ikon a szemelyes profilodnak, meg mittudomenmi. De mar anno mIRC alatt is ott volt ugyan a ikonsor az ablak tetejen, de az osszes funkciot el lehetett erni helyben is, jobb klikkel, kontext menuben.

Nyilvan azert nem implementaltak, mert eszukbe se jutott, vagy mert a webes berogzodes miatt el nem tudjak kepzelni, hogy miert is jo ez. Hiszen ugye a bongeszoben nincs jobb klikk, mert azt fenntartja maganak a browser. Persze van par webapp, amelyik veszi a batorsagot, es felulirja ezeket, de szerencsere meg nem elterjedt gyakorlat. Ugyan nem ismerem a ceg fejesztoi osszetetelet, de tippelnek arra, hogy a webfejlesztok tobbsegeben vannak kozottuk.

Ez nem csak a Slackre vonatkozik, hanem az osszes tobbi webes guidelineokat koveto webtop appra is.

Persze a jobb klikk az csak egy dolog. De ott van meg a force touch nem megfelelo tamogatasa, a platformidegen zoomolas (scroll vs. pinch), az OS-be nem illeszkedo UI theme, stb, stb. Ha lenne ver a pucajukban, akkor nativ appot fejlesztenenek a nativ guideline alapjan, hogy az ember a legtobbet tudja kihozni a valasztott platformjabol, de neeem, inkabb rakenyszeritenek mindenkit a webes kenyszer szulte vesz- es kerulomegoldasok hasznalatara.

A web pont azert egyszeru, mert csak a legelemibb dolgokat tartalmazhatja az interoperabilitas megorzese miatt, a desktop meg azert platformfuggo, hogy a platform adottsagait ki lehessen hasznalni.

Szerk2:

> Novice users, as the Windows Vista User Experience Guidelines state, use context menus a lot and expect them to be anywhere they right-click.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/appuistart/-user-inter…

Na, lebuktam... :)