( gergelykiss | 2019. 01. 25., p - 16:34 )

Mi Panasonic projektorokat használunk a cégnél immáron hatodik éve, konkrétan PT-VZ570, PT-VW340 és PT-VW345 modelleket és mindegyikkel maximálisan meg vagyunk elégedve, bátran tudom ajánlani bármelyiket.

Téged szerintem a VZ570 széria érdekelhet, azon belül is a wireless funkciós PT-VZ575N:

https://panasonic.net/cns/projector/products/vz570/specifications.html

Ez mindent tud, amire szükségetek van, az egyetlen hiányossága az lehet, hogy ez fix rögzítésre lett tervezve (5 kg körüli súlya van és a fizikai méretei miatt sem túl praktikus válltáskában hurcolászni), de ha mondjuk épületen belül kell csak termek között hordozni, az simán vállalható szerintem.

A 16:10 képarány és a WUXGA felbontás ne zavarjon meg, természetesen ki lehet tolni rá normál 16:9-es FullHD jelet is a képminőség romlása nélkül.

Az remélem evidens, hogy a FullHD-s projektorok aranyárban vannak, így sajnos mindenképp hosszú távú befektetésként kell tekinteni rájuk (vagyis, ahogy írtad is nagyon bölcsen, ne a legolcsóbb modellt keressétek, mert az is túl drága lesz ahhoz, hogy 1-2 éven belül cserélni vagy javítani kelljen).

A VZ-570-esnél kb. havonta egyszer előfordult, hogy menet közben váratlanul kikapcsolt, és csak teljes áramtalanítás után lehetett visszakapcsolni. Ezt a problémát egy szimpla firmware frissítés megoldotta még valamikor novemberben. Pontos diagnózist nem tudok, de valami olyasmi lehetett, hogy (tévesen) izzóhibát jelzett az elektronika, és ezért a biztonság kedvéért lekapcsolta magát.

A frissítés elvégzéséhez kiküldtek egy szervizmérnököt a Panasonic márkaszervízből, aki nagyon segítőkész volt, és a már nem garanciális, régebben vásárolt projektorok firmware frissítésében is segített (letöltötte nekünk a legfrissebb firmware csomagokat a Panasonic belső intranet oldaláról).

Ha jól emlékszem, mindegyik modell tudja az Eco módot két fokozatban, ezzel meg lehet hosszabbítani az izzó élettartamát, illetve ilyenkor a ventilátor is sokkal halkabban zúg, ami kisebb, zárt helyiségekben fontos lehet.

A LAN leginkább a távvezérlés miatt érdekes (PJLink protokollon keresztüli ki/bekapcs, forrásválasztás, hangerőszabályzás), de pl. a firmware frissítés is általában hálózaton keresztül történik egyes modelleken (a régieken DB-9 csatlakozós soros interfész van erre a célra). A wifi támogatás a Miracast vetítéshez kell, ami a Win10 és az Android natív screencasting protokollja. Ha Mac-ekhez is kell ilyen feature, akkor sajnos egy AppleTV-t is vásárolni kell a projektor mellé (létezik nyílt forrású Receiver az AirPlay protokollhoz, de DRM-es tartalmakat kizárólag AppleTV-n keresztül lehet lejátszani).

Korábban Dell 1610HD projektorokat használtunk, ezekkel is meg voltunk elégedve, de egyfelől ez a modell már kifutott, másfelől pedig csak sima HD (720p) felbontást tud, úgyhogy kevésbé lehet érdekes számodra.