( gee | 2019. 01. 19., szo - 19:48 )

érthetőnek tartom az angolok álláspontját, túl sok a külföldi az országban, elegük van

Két érdekes adalék:
- Úgy tudom, hogy a németeknél több az EU-s külföldi, mint az angoloknál arányaiban. Mondjuk csak hallomásból, nem bánnám, ha látnék konkrét számokat is.
- Főleg olyan területek szavaztak a kilépésre, ahol nagyon alacsony (ilyen 0-3% körül kell elképzelni) a külföldiek aránya. Az olyan területeken, ahol viszonylag sokan vannak, jellemzően az EU-ban maradás nyert.

+1 vélemény: viccesnek találom, hogy a kilépés előtt azt mondta Cameron, hogy nem bírja az NHS, korlátozni kellene valahogy az EU-n belüli bevándorlást, vagy hátrányosan megkülönböztetni az EU állampolgárokat. Erre azt mondta az EU, hogy szó sem lehet róla, mire Cameron azt mondta, jó, akkor szavazunk a kilépésről.
A kampányidőszakban Boris J. mondta, hogy Törökország mindjárt belép az EU-ba, jön 60 millió török másnap angliába, az NHS nem fogja bírni: tehát szavazzatok a kilépésre.

Miért vicces? Nem azért, mert a törökök nagy része valószínű inkább Németországba menne a többi törökhöz, hanem azért, mert az az egyszerű megoldás nem jutott eszükbe, hogy mindenkire érvényes feltételekhez kellene kötni az NHS ellátást.
Pl. simán lehetne olyan szabályokat hozni, hogy csak az kap ellátást, aki legalább x hónapnyi NI befizetést tolt az elmúlt néhány évben. Ha valaki tanuló, akkor fizethetné helyette a társadalombiztosítást az önkormányzat. Ha valaki önkormányzati segélyt kap, akkor fizethetné neki az önkormányzat a TB-t is. Akkor már csak olyan szabályt kéne hozni, hogy az önkormányzat csak olyanokat támogasson, akik legalább mondjuk 6 vagy 12 hónapja az adott önkormányzat területén élnek, és rögtön azok az esetek, amik a legjobban zavarják az angolokat* szűrve lennének, mindenféle diszkrimináció nélkül. Ha ügyesen csinálják, akkor a saját embereiket nem éri hátrány.

* Általában két dolgot emlegettek fel: egészségturizmust és azt, hogy idejön a hajléktalan munkanélküli, bejelentkezik, és rögtön adni kell neki a segélyt.

Igen, lennének rendes emberek is, akiket érint. Én pl. ismerek olyan magyar párt, akik idejöttek, munkába álltak és a munka mellett rögtön több jogcímen segélyt is kaptak, lakhatási támogatást meg fizetéskiegészítőt, meg akármi, mert alacsony volt a fizetésük. Ezt már a politikusok dolga eldönteni, hogy az ilyen emberek (akik eddig nem itt laktak, dolgoznak, de keveset keresnek) vajon kellenek-e vagy nem, és ennek alapján támogathatják őket vagy nem.