( vilmos.nagy | 2019. 01. 19., szo - 12:49 )

Egyrészt kétszázezer az a százezer itthon. Százezernél asszem csak beszélnie kell róla az országgyűlésnek, de nem kell kötelezően népszavazést kiírnia.

Másrészt:

8. § (1) (ac) Nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés azt követően, ha a Nemzeti Választási Bizottság 22. § (3) bekezdése szerinti jogerős határozata megállapítja, hogy az érvényes aláírások száma legalább kétszázezer, a 31. § (2) bekezdése szerinti időszak lejártáig,

8. § (1) (bb) Nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés azt követően, ha az Országgyűlés az Alaptörvény 8. cikk (1) bekezdés második mondata alapján a népszavazást jogerősen elrendelte, a 31. § (2) bekezdése szerinti időszak lejártáig.

31. § (2) A népszavazással hozott döntés az Országgyűlésre a népszavazás napjától - ha a népszavazás törvényalkotási kötelezettséget keletkeztet, a törvény kihirdetésétől - számított három évig kötelező.

IANAL, de nekem ebből erősen az jön le, hogy itthon, jól meghatározott szabályok szerint, 3 éven belül nem lehet mégegyszer népszavazni ugyanarról a kérdésről. Továbbá (valahol az is benne van a népszavazásról szóló törvényben), hogy az országgyűlésnek a népszavazást követő 180 napon jogszabályt kell alkotnia, ha erre irányult a népszavazás.