( gee | 2019. 01. 19., szo - 12:27 )

Minden ilyennek szabályai vannak.

Ha pl. Magyarországon valaki összegyűjt 100 000 aláírást, akkor ki kell írni egy népszavazást az általuk felvetett kérdésben - a kérdést jóvá kell hagynia a választási bizottságnak, egyértelműnek kell lennie, nem vonatkozhat olyan területekre, amiket nem lehet népszavazásra bocsátani. (Nem biztos, hogy pontos, csak kb. erre emlékszem).

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha neked van egy kérdésed, és össze tudsz hozzá szerezni 100 000 aláírást, akkor addig ismételgetheted a szavazást, amíg bele nem fáradsz.

Persze ha már negyedszer írják ki ugyanazt a szavazást, várhatóan az emberek nagy része el se megy, szóval nem lesz érvényes.

De én nem tudok olyan szabályról, ami azt mondaná, hogy adott kérdésben nem lehet újra szavazni soha, vagy csak x idő elmúltával.

Ha tényleg nincs ilyen szabály, és úgy gondolod, hogy ez olyan komoly veszély, akkor kezdeményezheted a képviselődnél, hogy nyújtson be indítványt, hogy korlátozzák, milyen sűrűn lehet ugyanabban a kérdésben szavazni. Ha a parlament elfogadja, és lesz ilyen szabály, akkor onnantól lehet majd azt mondani, hogy na, X-re szavaztatok, ha nem tetszik, legközelebb 1-2-4-30 év múlva lehet ugyanerről megkérdezni a népet.

Angliában nincs ilyen megkötés. Az itteni szabályok szerint ki lehet írni újabb szavazást. Viszont itt, Angliában, nem kötelező kiírni egy szavazást, csak azért, mert van elég aláírás. Szóval ugyan szabály nem tiltja, és az emberek szeretnék, nem jelenti azt, hogy lesz is második szavazás. Meglátjuk.