( Tuschke | 2018. 12. 17., h – 21:35 )

"Ha nem telepíted a Play -t máris kívül vagy a google ökoszisztémán legalább annyira mint egy Debiannal, mert persze keresni valószínűleg továbbra is ott fogsz. Az appokat meg beszerezheted torrentről, többségük ugyanúgy működni fog, fdroidról, humble-ről meg számtalan egyéb forrásból. Valószínűleg nincsenek sokan akik így androidoznak de lehetőség mégis van rá."

Ebben a formában ez így nem teljesen igaz. Nem kell telepíteni a play-t, egyet fizet, kap vagy hatot, minden rajta van alapból.
Az apraját még le lehet tiltani, a Szolgáltatásokat nem. Ha megvonod az engedélyeit, visszaadja magának. Hozzáfér mindenhez, szó szerint mindenhez, Bluetooth eszközök párosítása, szinkronizálás be- és kikapcsolása, kamera, mikrofon, wifi, net ki- és bekapcsolás, NFC, ujjlenyomat-olvasó, stb., ami csak szem-szájnak ingere.
Le lehet tiltani a netet róla, mert egyébként pár percenként hazabeszél, de ha nincs netje, nem működik pl. a feltöltés a Drive-ra, és gondok lesznek a Yalp Store update-el is. Havonta 150-200 megás forgalma van.
Torrenten valóban vannak appok, de azért rezeghet a léc a torrentes appoknál.
Illetve rootolt telefonon le lehet takarítani mindenestől, mert külön-külön nem működnek a google appjai, és marad az F-Droid.
A Lineage OS pedig nem feltétlen opció. Én biztos nem cserélném le rá a gyári romot, hogy utána fanyalogjak, hogy ez sem az igazi, meg az is x@r.

------------------------