( timi | 2018. 12. 17., h – 20:31 )

Ennyire sötéten nem látom a helyzetet. Pár megjegyzés

"Az oprendszer lassan ennek az uzleti modelljuknek az eszkoze lesz, egy ingyenes android jo pelda erre. Akkor ingyenes, ha fizetsz az adataiddal a google okoszisztem hasznalatakor."

Ha nem telepíted a Play -t máris kívül vagy a google ökoszisztémán legalább annyira mint egy Debiannal, mert persze keresni valószínűleg továbbra is ott fogsz. Az appokat meg beszerezheted torrentről, többségük ugyanúgy működni fog, fdroidról, humble-ről meg számtalan egyéb forrásból. Valószínűleg nincsenek sokan akik így androidoznak de lehetőség mégis van rá.

"a tul sikeres Truecrypt iroja is kozolte a vilaggal, hogy bocs skacok, de ennyi volt, muszaj kiszallnom amig meg rafoghatom az XP support lejaratra es nem kell kozelebbrol megismernem Guantanamot."

Valóban több mint különös volt ami Truecrypt körül történt, de mivel nyílt forráskódú lehetővé tette másoknak, hogy felvegyék a szálakat így ma is van élő fork. Pedig a TC licence nem is igazán free. VeraCrypt-ből három hónapja jött ki friss kiadás.

"Szoval, a MS unix alapu oprendszer kiadasanak szerintem eleg alacsony a valoszinusege."

Erre nagy valószínűséget én sem látok. De pár hónapja ezt mondtam volna arra is, hogy a Microsoft dobja eddig Edge fejlesztési irányát hirtelen opensource Chromiumra vált, benne GPL licences böngészőmotorral.