( YleGreg | 2018. 12. 17., h – 18:29 )

Van nekem az a hulyesegem, hogy nem szeretek tamagochizni az oprendszerel, azt szeretem, ha eszre sem veszem, hogy letezik.

A Win 10 annyit szenved, olyan hulye, hogy en inkab megvarom mig kesz lesz es kepes lesz lathatatlanul tenni a dolgat.

Az Ubuntu a Gnome 2-vel tok jo volt sokaig, ha kellett nagy ritkan akkor belenyultam, de alapbol nem maszott a pofamba, tette a dolgat.

Amikor jott a Gnome 3, akkor visszaraktam a Gnome 2 felszint, es problem solved, maris nem fajt nekem a GUI, az elet ment tovabb.

A Win 7 utan a Metro/modern felulet pont emiatt felejtos a szamomra, mert keptelen olyan lenni mint amilyet en szeretnek. A Windows hekkelesnek meg mar nem allok neki, a Win98 skinek atfirkalasa meg poen volt, de azota kinottem a kamaszkorbol, most mar nincs erre felesleges idom. Nem akarok az oprendszerrel foglalkozni.

Most Qubes alatt az XFCE es a KDE is teljesen jo, mindent tud mikozben a kepernyo kihasznaltsaga is magas.

Vagy fel evig hasznaltam i3 desktopot, tulajdonkeppen tetszett, de aztan kiderult, hogy megsem vagyok akkora kocka, ugyhogy elkurvultam a KDE iranyaba. :-)

Tudom, hogy a fentiek nem oprendszerek, hanem "csak" a grafikus feluletek, de az atlagfelhasznalo ezt latja, ezt tapasztalja, ez alapjan hozza meg a donteset. A kernel meg a driver tamogatottsag az olyan szamitogepes ize amihez inkabb szerelot hivnak.

Telemetria, adatszivattyu, kit erdekel? Az egysegsugaru adatai vagy a guglihoz, vagy a facebookhiz, vagy a microsofthoz kerulnek (vagy ezek kinai/orosz megfelelojehez) kerulnek, olyan opcio nincs hogy valakirol nem gyujtenek be mindent amit csak lehet.

Egyszeruen visszanyalt a fagyi.
Eddig a digitalis tartalomipart mi fejtuk, mondvan ami gepemre lejott film vagy zene az ott is maradt mp3 vagy avi formatumban, es neha a torrentre is felkerult. Mert gonosz vagyok, ofkorsz. Most ami megjelenik a gepemen, azt a nemgonosz cegek szippantjak fel. Mert gonoszak, ofkorsz. Ja. A fagyi visszanyalt.

Az oprendszer lassan ennek az uzleti modelljuknek az eszkoze lesz, egy ingyenes android jo pelda erre. Akkor ingyenes, ha fizetsz az adataiddal a google okoszisztem hasznalatakor.

Szoval, a jovo oprendszere az lesz, amelyik a legjobban megfelel a cegeknek.

Az egyes renitensek, mint mi, hulye linuxos bagazs meg a meresi hibat sem erjuk el.
Amig ez igy marad, addig nincs baj. De ha elterjedne egy olyan ingyenes oprendszer ami ellene megy a nagy cegek uzleti modelljenek, az nagyon hamar bajban lenne, valahogy ugy ahogy a tul sikeres Truecrypt iroja is kozolte a vilaggal, hogy bocs skacok, de ennyi volt, muszaj kiszallnom amig meg rafoghatom az XP support lejaratra es nem kell kozelebbrol megismernem Guantanamot. (Konteo rulez)

Szoval, a MS unix alapu oprendszer kiadasanak szerintem eleg alacsony a valoszinusege.