( Gyuszk | 2018. 11. 24., szo – 23:33 )

Jópár hónapja a következő felállást tolom egy Moto G4-en: omnirom gapps nélkül, microg, f-droid (privileged extensionnal), yalp store

- A microg elhiteti az appokkal hogy fent van a play services framework, és a legfontosabb apikat valóban implementálja is (bár nagyon ritkán de előfordul hogy valami nem működik - pl revolut topup c. menüje). "Pontos" GPS-t tud, amihez a backendet a mozilla féle wifi+lokáció DB adja, egész korrekt, Budapesten bárhol jól működött eddig.
- Az fdroid opensource appokat tud telepiteni (ala play store, bár én inkább csak a microg -t tartom onnan karban)
- Aztán még ott van a yalp store, ami azt tudja hogy nem mindenféle unofficial mirrorokról meg siteokról, hanem közvetlenül a play store-ból tud telepiteni és frissiteni appokat. Ehhez a fejlesztők által regisztrált kamu accountokat használja, neked nem szükséges bejelentkezni vagy foglalkozni vele - hátránya hogy fizetős appot nem tud. Ugyanakkor ha bátor vagy bejelentkezhetsz a saját fiókoddal is, de ezt ők sem ajánlják mert megsérti a google-user agreementet.

Namost itt van nálam is egy kis képzavar, asszem hogy a privileged extensiont használja a yalp store is, mivel nem csak letölteni meg telepíteni tud, de frissíteni - és nem úgy, mint amikor a file managerben megnyitsz egy apk-t és kiírja hogy ez most szuper-nembiztonságos, hanem rendes app storeként tud működni. Be sem kell kapcsolni az unknown sources -t.

Viszont nem fognak működni a mindenféle google-fiókos felhős istennyilák: naptár, contact, cloud backup, stb stb
De minden app működni fog, anélkül hogy bárhova bejelentkeznél vagy google-binárist telepítenél

Egy kis kalapálást igényel az elején, de nekem megéri mert szerettem volna magam kivonni ebből a játékból de akartam egy modern okostelefont is egyben. Nagyjából megy minden, de ha kijön a librem5 szerintem azonnal váltok :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene