( Raynes | 2018. 11. 18., v – 17:52 )

Szerintem nem láttál mai okostelón YT-ot, 720p-n, 1080p-n elég jól néznek ki a videók, főleg IPS-es és AMOLED-es kijelzőn. Ezen a szinten egy 1996-2000-es PC nem tudott labdába rúgni (nem hogy még HD-s videót szerkesszél rajta). A web is jóval egyszerűbb volt. Meg nem streameltél azokon DX12-es játék multijával párhuzamosan. Nem lehetett azokon pl. többszáz vagy többezer oldalas szkennelt pdf-et átpörgetni. Nem lehetett sok alkalmazást, böngészőfület nyitva tartani.

Az akkoriban népszerű MPEG1-2-es és DivX-es videók nekem ma már nézhetetlenek. Nem is a felbontás miatt, hanem az erős blokkosodás okán. Egy SD-s x264 állva hagyja azokat nem sokkal magasabb bitrátán.

A Doomot kár felhozni, az egy 25 éves őskori játék, nem is igazi 3D-s, hanem 2D-s pályákat renderel ál-3D-ben, sok objektum 2D-s sprite benne. A 320×200 mai szemmel értékelhetetlen pixelhalmaz, nem is értem anno hogyan tudtunk vele játszani. Bár azért ma sem olyan rossz játék, ha Doom Legacy vagy Doomesday porttal játszod (Heretic, Hexen részei is végigpörgethetők vele, nem csak az összes Doom-verzió), magas felbontáson, hires textrúrapakkal, dynamic lightning, stb. kíséretében. Talán mostanra van már Sound Canvas soundpack is hozzá. De ha kis erőforrásigényben kell, akkor a Chocolate Doom most is nyújtja ugyanazt az egyszerűséget, amit anno a DOS-os verzió.

Szerintem a legkorábbi játékok, amik nem avultak el mostanra sem, ha felújított verzióban játszod, azok a Descent/Quake sorozat, Half Life, Re-Volt, stb..

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP