( asch | 2018. 09. 28., p – 09:35 )

Igazából a természettudományok azzal az igénnyel lépnek fel, hogy mindent meg szeretnének magyarázni. Ilyen módon Istent is szeretnék megmagyarázni, illetve a helyébe lépni.

Persze jelenleg rendkívül messze vagyunk ettől, az életet, illetve a tudatot egyáltalán nem érti jelenleg egyik természettudomány sem. Úgyhogy vallás helyett jelenleg sovány amit nyújtani tud.

De vannak akik már most vallásként használják. A tudomány nem tudja megmondani, hogy mi az élet értelme - ami nem csoda, hiszen még azt sem tudja, hogy mi az élet - és ezért kissé felvágósan azt mondja, hogy akkor nincs is értelme. Sokan ennek a nihilista elképzelésnek és az abból következő életmódnak az alátámasztására használják a tudományt - szerintem hibásan.

Ha belegondolunk az élet értelme, az ember célja, a helyes emberi életút ideája az, ami tudományos igényességgel semmiből nem következtethető ki jelenleg, és ezért akinek erről egyáltalán valamilyen elképzelése van - tehát nem teljesen nihilista -, az valamiféle hitet követ.