( zeller | 2018. 09. 25., k – 20:31 )

Elcsalt adó és közteher: "itthon költik el az elcsalt pénzt is, tehát ugyanúgy fognak venni belőle a saját boltjukban nem kapható dolgokat, tehát ismét csak a magyar gazdaság gyarapításához járulnak hozzá" - csak attól még hiányzik a közösből. Mint amikor a társasházban a közös költséget valaki nem fizeti be. Hiába fizeti helyette ki a házban lakó iparost, a pénz a közösből hiányozni fog.

"Elvitt A pontból B pontba? Igen. A sznobizmusodat meg a hitvitádat rendezd olyannal, aki használ is keleti autót" - 1987 óta vezetek, előtte két, nem túl hosszú időszak kivételével volt a családban keleti autó, sőt apámnak még most is megvan a veterán korú Ladája. Akkor a többi sz@rhoz képest kevésbé volt büdös meg gusztustalan, de tudod a világ fejlődik (ha te ezt nem is tartod jónak), és bizony a multkorában, amikor a Ladába beleültem (egy 14 éves Ford után), hát... nem az volt az érzésem, hogy csúcstermék. És finoman fogalmaztam.

A suzuki töréstesztjei mellett nézd meg a mostani(!) Ladákét is, mondjuk úgy, nem cserélném el új Ladára a tizenéves Fordomat.

cserpes ügyében a véleményedet elfogadom, de azt fenntartom, hogy egy Landliebe hatszor földhözveri ezt az magyarkodó "márkát". Tapasztalat. Ja, és azt is nézd meg, hogy a számodraűberszuper cserpes termékek elérhetősége milyen? Na ezért _sem_ költenek nagyobb volumenben reklámra, mert hiába érnének el milliós nézőt/hallgatót/olvasót, közülük csak kevesen vannak, akik egyáltalán elérhető közelségben meg tudnák venni a termékeket.

Trappista ügyben említettél két helyet. Megkérdezném tisztelettel, hogy tudod-e, hogy a "Budapest vége" táblán túl is élnek emberek? Merthogy rájuk is kéne gondolni, hogy ők mit érhetnek el a környékükön lévő üzletekben, illetve hogy mit tudnak megfizetni. És én is szerem a megszokott termékeket fogyasztani attól függetlenül, hogy épp az ország melyik szegletében vagyok. Érdekességként megkóstolom a helyi dolgokat is, ha épp úgy adódik, de jellemzően a jól bevált dolgokhoz nyúlok inkább.

Sörök... tehát ami neked tetszik/ízlik, az jöhet, mert a gaz multik fúj, de lópisa sörnek nevezett löttyöket csinálnak.. Tudod miért csinálnak lópisa minőségű sörnek nevezett italokat? Mert egyrészt baromi olcsón lehet kukoricagrízzel felütött löttyöt előállítani, és azt is megveszi a magyar - sokan csak azért, mert az magyar termék... Minthogy a hazai gyártású ilyen "minőségű" löttyöket is el lehet adni, valamint van kereslet az ezeknél jóval olcsóbban forgalmazható, söröshordók mosóléje kategóriájú "termékekre", így azt is hozzák. Ugyanis megveszik, mert olcsó. Igen, tudják, hogy nem olyan finom, mint a 230-250Ft-os vagy drágább sör, de legalább olcsó. Butulni jó az...
A hazai kisüzemi söröket hagyjuk - árban pariban vannak a belgákkal, minőségben meg... erősen lutri, hogy milyet kapsz. Próbáltam, maradok a Van Steenberge termékeinél, ha extra söröket szeretnék inni, ha meg "csak" sört, akkor Soproni óvatos duhaj (az IPA is jó, meg a Fekete Démon is jó).

Jártam hollandiában, volt szerencsém normális sajtokat kóstolni nekem is. Masdaamer-ből van nagyon jó a madarasban - természetesen nem az előre csomagolt szeletelt/darabolt tömbsajtra gondolok, hanem a cca. 60-70 centi átmérőjű, viaszos burkolatban érleltre. Olyan 2000-2500Ft táján szokott akciósan menni, bőven megéri bevásárolni belőle. Emiatt (is) szeretem a madarast - a francia tulajdonosok okán a hazai átlaghoz képest egészen jó a felhozatal náluk sajtokból.

A tokaji boroknak több máson kívül az a nagy baja, hogy tényleg nagy tételben nem tudnak szállítani a termelők, innentől kezdve egy, a hazaihoz képest nagyságrendileg más, nagyobb piacon nem tud az ismertséghez elegendő mennyiségben megjelenni, adott minőségű, évjáratú, stb. tételként. Ha egy borból csak itt-ott kerülhet a boltok polcaira üzletenként legfeljebb egy-két kartonnyi, akkor az (főleg olyan piacon, ahol nagyon komoly, a helyi piac méretéhez igazodó volumenben termelt hazai versenytársak vannak) maximum az érdekesség kategóriához elég, a piacszerzéshez és a hírnévhez kevés.