( asch | 2018. 09. 24., h – 13:59 )

> Legutóbb Jugoszláviában irtották a katonák egymás civiljeit a vérségi rokonság és a kulturális hasonlóság jegyében.

Éppen erre mondjuk, hogy ez az amit általában a politika gerjeszt, de enélkül képesek volnánk együttélni. Vannak példák mindkét irányba beilleszkedésre: magyarosodott szerbekre, szerbesedett magyarokra, stb. Tehát működik. Az anyanyelvi generációról már senki nem mondja meg, hogy a származása mi volt. Multikulti békés együttélésre viszont a mai napig nincsen működő példa.

> A szírekkel egyelőre közel sem állunk így.

Persze, hogy nem volt semmilyen konfliktusunk velül, ameddig többezer kilométerre éltek, és eszükbe sem jutott idejönni, meg nekünk se odamenni. (Tömegesen értve.) Milyen hülye érvelés ez?

A jobboldali pártok iszlám barátsága nem volt teljesen logikátlan akkor még, amikor szó sem volt tömeges migrációról. Teljesen más kérdések voltak akkor terítéken. Például az úgynevezett arab-tavasz elég gyanús ügylet volt, hogy titkosszolgálat módszerekkel lettek beindítva a lázongások az egyébként legális kormányok ellen. Ott volt Kadhafi, aki ellen a mai napig nem sikerült még tisztességes vádat sem koholni, hogy tulajdonképpen miért is kellett kicsinálni. Amíg ő volt hatalmon, addig viszonylag rend volt, aztán azóta káosz van a térségben. Sőt, ez a káosz éppenséggel lehetetlenné teszi a népvándorlás ellenőrzését a térségben. Hasonlót próbáltak Assad-dal is csinálni, csak ő valahogy túlélte - talán a földrajzi helyzete miatt az oroszok besegítettek neki. Szóval a nyugati politikának ezen aspektusának kritikája egyáltalán nem volt elrugaszkodott.

De az biztos, hogy iszlám hívők tömeges bevándorlásáról akkor még nem volt szó. Úgyhogy ez az állítás a fogalmak keverése.