( asch | 2018. 09. 24., h – 10:56 )

Az a baj, hogy az emberek fordítva is működnek: ha mindenben engedünk, sosem keményítünk be, akkor kezdik csak igazán vegzálni a külhonba szakadt hazánk fiait. Mindig a gyengéket kezdik bántani először, az erőssel meg nem szeretnek kötekedni. Így van ez kicsiben és nagyban is.

Egyébként meg a dolgok összemosása egy afrikai menekültet szlovákokkal, románokkal, szerbekkel stb összekeverni. A szomszéd nemzetekkel régóta folyamatosan keveredünk, ezért vérségi rokonság van közöttünk, illetve a kultúránk nagyfokú hasonlatosságot mutat. Hogy ne mondjam átfedésben is van. Például a szlovák címerben ott van az ősi kettőskeresztünk, vagy a mi pálinka szavunk meg szláv eredetű. Az afrikaiakkal ugyanez a közelség éppenséggel nincsen meg. És ezért teljesen más helyzet, még ha a ma divatos retorika szerint szeretik is összemosni a kettőt.

Sőt, a helyzetünk is hasonló a szomszédainkkal, az összes európai nemzet fogyóban van, és ha a trendek nem változnak kisebbségbe kerül kb egy évszázad alatt a saját hazájában. Ezért aztán a környező népekkel a problémáink is megegyeznek, sőt ameddig meg nem állítjuk a népesedési katasztrófát, addig érdekellentétünk sincsen, hiszen felesleges a határokon marakodni addig, ameddig nincs aki benépesítse a földet.