( asch | 2018. 09. 23., v - 21:43 )

A víz a legfontosabb, én úgy számoltam, hogy az 5L-es ballonos víz a legolcsóbb fajlagosan. Ha üres tartályokat veszek, az jóval drágább, és előbb utóbb azt is cserélni kell. Nem akarom egy nagy tartályban tárolni, hogy mozdítható legyen igény esetén. Ki kell számolni, hogy szűken két hétre legalább elegendő legyen. Addigra meg kell, hogy oldódjon a probléma, vagy el lehet húzni valahova, ahol van vízforrás. Meg akik nem tartalékoltak, azok addig kiszáradnak, kevesebb lesz a konkurrencia.

Az elején jobb nem főzni - a füstre jönnek az éhező hadak - szó szerint hadak -, hidegen ehető dolgok kellenek. Halkonzerv, húskonzerv az szerintem is nyerő. Kár, hogy húskonzervből nem tudok olyanról, amiben ne lenne semmi szemét.

1-2 hetet az ember még kaja nélkül is kibír, persze a második hét végén nem lesz túl jó bőrben. Kivéve a kövérek, ők jobb bőrben lesznek mint előtte valaha :-P. (A leghosszabb dokumentált éhezés több mint egy éves, ami alatt kizárólag ásványi anyagokon és vitaminon élve egy rendkívül elhízott ember normálisra fogyott.) A te listádról én a vitaminokat hiányolom. Ha para lenne, akkor az éhezős időszak után-végén tuti ki fog törni járvány is. Aki legyengül, azt meg az viszi el.

A szalonnát és a kolbászt hiányolom, anélkül a főzelékek ízetlenek. Ha már felkészültek voltunk, akkor legalább élvezzük ki az armageddont!

Mivel én a paleolit táplálkozásban hiszek, ezért mi inkább zsírt tartalékolunk. Az sokkal jobban hasznosul, mint a szénhidrátok. A cukor például inkább bajt okoz csak a szervezetben, minthogy táplálna. Bár túrbózni magunkat egy kis szőlőcukor talán jól jöhet. Zsírban álló lesütött hús is jó lehet, az több hónapot is kibír hűtés nélkül, és teljes értékű táplálék. Régi, jól bevált módszer. A hőre lebomló vitaminokon, vizen és levegőn kívül minden benne van, ami az emberi élethez kell. A baj az vele, hogy elég drága dolog csak tartaléknak venni és készíteni, úgyhogy csak akkor jó, ha alapból is esztek ilyet, és folyamatosan pörgetitek.

Aminek még volna értelme, az az üzemanyag eltárolása. Párszáz liter gázolajjal a csomagtartóban elég messzire el lehet jutni - feltéve, ha járhatóak maradnak az utak. Brüsszelbe, vagy Moszkvába is akár politikai preferencia és aktuális helyzet szerint :-P De ezt is forgatni kell, nem elég csak letárolni, mert megromlik állítólag.

Sajnos jelenleg ezek csak tervek, de ha lesz hova tennem, akkor el fogom kezdeni a felkészülést én is.

Ja, és az ecet az biztosan sokmindenre jó, de gondolom nem két hét alatt akarjátok benyakalni az 5 litert :-).